PA VI OLIVERE VIDITE KOLIKO PARA MOŽETE DA NAM DATE PA DA SE PONOSITE SRBIJOM Vučić sa Varheljijem nakon obilaska radova na klinici TIRŠOVA 2

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2022, 18:39

"PA VI OLIVERE VIDITE KOLIKO PARA MOŽETE DA NAM DATE PA DA SE PONOSITE SRBIJOM" Vučić sa Varheljijem nakon obilaska radova na klinici "TIRŠOVA 2"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, danas obilaze radove na izgradnji Univerzitetske dečije klinike "Tiršova2".

Vučić i Varhelji počeli su obilazak radova u 18:30, kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

- Ovo je jedini pozitivan efekat kovida, koji nas je naterao da razmišljamo kako da stvorimo novu stvarnost. Sada se zdravlje više ceni nego pre. Veoma sam zadovoljan što sam sve >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ovo video u Srbiji. Predsednik Srbije, kao i svi, misli da je zdravlje naše dece najvažnije

- EU nikad nije podržavala ovako veliki zdravstveni projekat - rekao je Varhelj.

Srbija će za svoju decu imati najbolju moguću negu u Evropi, možda čak i u svetu - rekao je evropski komesar za proširenje.

- Poštovani gospodine Varhelji i vaša ekselencijo. Ovo mesto za izgradnju bolnice za našu decu veće je od jednog fudbalskog terena. Ono što je važno radovi će biti do kraja novembra - rekao je predsednik.

Potom je naveo veličinu nove klinike koja će biti impozantni objekat.

- Mi smo mnogo toga radili i mnogo toga napravili. Ali sve to bez ovog velikog kliničkog centra za decu je ništa. Moramo da brinemo o zdravlju dece i mladihm, jer i ako se mi lečimo a deci ne posvećujemo dovljno pažnje nije ništa bitno - rekao je predsednik.

Gradnja "Tiršove 2" na 57.000 metara kvadratnih koštaće 117,2 miliona evra, od čega je za građevinske radove procenjeno da je potrebno 95 miliona evra, a ostalo za nabavku opreme.

Radove na izgradnji nove dečje bolnice sa Vučićem i Varheijem, obilaze i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Donacija EU za gradnju te dečje klinike iznosi 35,7 miliona evra, što je jedna od najvećih donacija koje je Unija odobrila za projekte van sektora transporta i energetike, a druga tranša se obezbeđuje iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope.

Prva faza izgradnje dečije klinike Tiršova 2, koja je u toku u vrednosti od 6,2 miliona evra, započeta je u oktobru prošle godine, a prema najavama, planirano je da klinika u potpunosti bude završena do 2025. godine.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Radovi prve faze izgradnje te nove dečje bolnice trebalo bi ukupno da traju 210 dana, a bazirani su pre svega na iskopavanju temeljne jame u sklopu Kliničkog centra Srbije i izgradnji pristupne saobraćajnice ka auto-putu.

Kompleks je projektovan za ukupno 286 bolničkih kreveta koji će biti raspoređeni u 154 sobe.  Zgrada će imati 11 spratova, tri sprata podzemne garaže, dva podruma, prizemlje i pet spratova.

Predviđena je i izgradnja garaže koja će se prostirati na na 21.000 metara kvadratnih i imaće 550 parking mesta.  Dečija klinika "Tiršova 2" nalaziće se u okviru Kliničkog centra Srbije u neposrednom okruženju GAK Višegradska i postojeće dečje klinike "Tiršova 1", a imaće direktan pristup sa auto-puta.

- Ovo će biti centar za lečenje dece ne samo iz Srbije, već iz celog regiona.

- Ideja o 'Tiršovoj 2' je stara decenijama. U Skupštini su se oko te ideje složili 1989. godine. Ponosan sam na ovo. Posle ovog nam od najvažnijih stvari ostaje još Onkološka klinika, pa vi Olivere gledajte koliko para možete da nam date. Bićemo vam zahvalni, da se ponosite Srbijom kao kandidatom.

- Posle ovog nam od najvažnijih stvari ostaje još Onkološka klinika, pa vi Olivere gledajte koliko para možete da nam date. Bićemo vam zahvalni, da se ponosite Srbijom kao kandidatom - zaključio je Vučić

Predsednik je zajedno sa evropskim komesarom prošetao, gde mu je predsednik predočio kako će izgledati bolnica.

Kako je Vučić istakao, u pitanju je impresivno i veliko gradilište.

- Sve će biti gotovo do kraja oktobra, a onda ćemo početi da gradimo zgradu. Najteži delovi izgradnje su upravo ovi. Ovo je najteži deo posla. Nadamo se da ćemo sve uspeti da završimo na vreme, u pitanju je veliki projekat. Očekujemo da će ovo biti gotovo 2024, eventualno 2025. godine - objasnio je Vučić.

Predsednik Srbije je zatim pozdravio radnike i porazgovarao sa njima.

- On je sa zapada Srbije, blizu Republike Srpske. On je sa istoka Srbije, a ovaj momak sa jugozapada, blizu BiH i Crne Gore", objašnjavao je Vučić Varheljiju odakle je koji radnik:

- Svi dolaze iz različitih krajeva Srbije i svi zajedno rade".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.