Orban: Što pre pregovori sa Srbijom

Izvor: B92, 14.Apr.2011, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban: Što pre pregovori sa Srbijom

Brisel -- Predsednik mađarske vlade Viktor Orban je izjavio da bi Srbiji trebalo što pre dati status kandidata i što ranije otpočeti pregovore.

On je danas u Briselu rekao da taj čin nikako ne sme da se povezuje s prijemom Hrvatske u Evropsku uniju.

"Srbija bi trebalo da što pre dobije status kandidata za članstvo u EU, a onda da u najkraćem mogućem roku počnu i pregovori", dodao je Orban.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je na skupu u Evropskom parlamentu posvećenom zapadnom Balkanu i još jednom se založio za što hitniji prijem Hrvatske u EU, prenosi mađarska nacionalna agencija MTI.

"Hrvatska bi mogla da bude živi dokaz evropske perspektive čitavog regiona. Odlučno odbacujem spekulacije da bi pregovore s Hrvatskom trebalo odložiti do trenutka kada se Srbiji da status kandidata", nastavio je Orban, premijer zemlje koja predsedava EU.

Prema njegovom mišljenju, to bi bila "veoma opasna kombinacija", koja bi, kako je rekao, bila štetna i za Hrvatsku, i za Srbiji, i za celu Evropsku uniju.

"Različite stvari se ne mogu povezivati, jer ako to učinimo, potkopaćemo kredibilitet EU... Ako stupimo na tu stazu, učinićemo grešku, jer bi onda i prijem Srbije mogao biti povezan sa nekim političkim uslovima, koji nemaju veze sa učinkom tokom priprema za prijem u EU", rekao je Orban.

Predsednik mađarske vlade je u tom okviru ponovio da zvanična Budimpešta i dalje smatra da nove članice treba primiti zavisno od toga da li su i koliko su ispunile preuzete obaveze.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.