Odnosi Srbije i Crne Gore znatno unapređeni, podržavamo jedni druge na putu ka EU

Izvor: Blic, 12.Okt.2017, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odnosi Srbije i Crne Gore znatno unapređeni, podržavamo jedni druge na putu ka EU"

Predsednici parlamenata Srbije i Crne Gore, Maja Gojković i Ivan Brajović, istakli su danas u Beogradu veliku ulogu ovih najviših zakonodavnih tela u razvoju daljih odnosa i razgovarali o mogućostima unapređenja međuparlamentarne saradnje.

Gojković je u razgovoru sa Brajovićem naglasila da Srbija posvećuje veliku pažnju razvoju odnosa sa Crnom Gorom i da je tom kontekstu današnja poseta i stalni dijalog može dati dodatni impuls intenziviranju naše saradnje, a njen crnogorski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kolega je ocenio da su odnosi na nivou rukovodstava dve zemlje, u poređenju sa poslednjom decenijom, znatno unapređeni.

Gojković i Brajović su istakli veliku ulogu parlamenta u razvoju daljih odnosa i razgovarali o mogućnostima unapređenja međuparlamentarne saradnje, kroz kontakte grupa prijateljstava, ženske parlamentarne mreže, radnih tela, posebno iz oblasti spoljnih poslova, evrointegracija, ekonomije i kulture, kao i delegacija dva parlamenta u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Predsednici dva parlamenta saglasili su se da je važno da se razvija saradnju i u oblasti evrointegracija, imajući u vidu da su obe zemlje posvećene ostvarivanju punopravnog članstva u EU i da se u tom procesu međusobno podržavaju i sarađuju kroz razmenu iskustva.

Gojković je rekla da je Srbija posvećena razvoju regionalne saradnje i stabilnosti, kao preduslova napretka i razvoja zemalja Zapadnog Balkana i čitavog regiona i istakla da je u tom kontekstu posebno važan „Berlinski proces“ saradnje.

Ona je pozdravila ideju da uoči sledećeg sastanka u Londonu na vladinom nivou bude održan i sastanak predsednika parlamenata.

Predsednici dva parlamenta založili su se i za unapređenje ekonomske saradnje u oblastima infrastrukture, saobraćaja, turizma i trgovine.

Predsednik Skupštine Crne Gore pozvao je predsednicu Narodne skupštine Republike Srbije u uzvratnu posetu Crnoj Gori u cilju nastavka dijaloga i daljeg razvijanja saradnje, saopšteno je iz srpskog parlamenta.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Gojkovićeva i Brajović: Velika uloga parlamenata Srbije i Crne Gore

Izvor: RTS, 12.Okt.2017

Predsednici parlamenata Srbije i Crne Gore, Maja Gojković i Ivan Brajović, istakli su u Beogradu veliku ulogu ovih najviših zakonodavnih tela u razvoju daljih odnosa i razgovarali o mogućostima unapređenje međuparlamentarne saradnje. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.