Od EU 63 miliona godišnje za jačanje prava ranjivih grupa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2018, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od EU 63 miliona godišnje za jačanje prava ranjivih grupa

U Sava centru je održana konferencija posvećena Programu prava, jednakosti i građanstva kojeg u našoj zemlji finansira Evropska Unija. Srbija je prva zemlja Zapadnog Balkana i jedina zemlja u Evropi koja nije članica Evropske Unije, a koja je aktivni korisnik ovog programa koji se realizuje od 2014. do 2020. godine. EU je za ove namene izdvojila 439 miliona evra, za sve zemlje učesnice u programu, ili 63 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evra godišnje.

U realizaciji projekata mogu da učestvuju državne institucije, NVO i akademska zajednica, a oni se odnose na borbu protiv diskriminacije, sprečavanje i suzbijanje rasizma, ksenofobije, homofobije i drugih vidova netolerancije, promociju prava osoba sa invaliditetom, jednakost polova, prevenciju nasilja nad decom i ženama, zaštitu prava deteta, zaštitu podataka i druge srodne oblasti zaštite ljudskih prava.

"To je dobra stvar, jer ako budemo učestvovali ovde na jedan dobar način, otvoriće nam se sledeće godine i neki drugi fondovi. Mi ćemo se truditi kao ministarstvo da omogućimo našim građanima sve što EU omogućava da bude dostupno", rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

"Uspeli smo kroz zajedničku aktivnost Ministarstva rada i naše podrške, Ministarstva za evropske integracije, da pristupimo jednom velikom fondu koji stoji na raspolaganju i državama članicama EU, tako da je Srbija pristupom ovom programu ne neki način tretirana kao da je već zemlja članica", istakla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je poštovanje ljudskih prava okosnica svakog razvijenog savremenog društva, dodavši da je za Srbiju veoma korisno što se priključila ovom programu.

"Ovaj fond je dostupan Srbiji, povrh IPA fondova koji već postoje, a iz kojih se izdvaja 200 miliona evra godišnje za Srbiju u oblastima ekonomije, socijalnih davanja, ljudskih prava i sličnim oblastima", rekao je Fabrici.

Šef Delegacije EU je podsetio na dugogodišnju saradnju Srbije i EU na planu unapređenja poštovanja osnovnih ljudskih prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbiji 63 MILIONA GODIŠNJE od EU za jačanje prava ranjivih grupa

Izvor: Blic, 03.Okt.2018

Srbija je prva zemlja van EU koja se priključila programu EU "Prava, jednakost i građanstvo" zahvaljujući čemu je dobila pristup fondovima namenjenim dodatnom jačanju i osnaživanju prava ranjivih grupa, rečeno je danas na konferenciji u Beogradu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.