Novi komandant NATO-a: U potpunosti poštujemo Srbiju i njenu politiku vojne neutralnosti

Izvor: B92, 19.Jan.2021, 15:31

Novi komandant NATO-a: U potpunosti poštujemo Srbiju i njenu politiku vojne neutralnosti

Admiral Robert Burk komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, u susret svojoj prvoj poseti Beogradu, kaže da su "NATO i Srbija bliski partneri".

Burk navodi da je učešće srpskih oficira u multinacionalnim mirovnim misijama zajednički uspeh.

U ekskluzivnom intervjuu za portal Saveta za strateške politike, admiral je naveo da je "Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sused, pouzdan i cenjen partner, koji pomaže da promovišemo mir i bezbednost u regionu"

On je naglasio da "partnerstvo između NATO i Srbije traje već dugo, od 2006, kad je Srbija pristupila Partnerstvu za mir".

Kada je reč o saranji sa Vojskom Srbije, kaže da se radi prvenstveno na spremnosti za civilne vanredne situacije, poput poplava i šumskih požara.

"Pomažemo Srbiji u reformama bezbednosnih snaga i institucija. NATO obučava srpske vojnike za međunarodne mirovne misije. A za 20 godina smo uložili milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi preko 230 tona zastarele municije. Pored toga, Srbija i NATO su radili zajedno na obuci iračkih vojnih lekara, čime su pružili podršku Oružanim snagama Iraka", naveo je Burk.

Burk je poručio da je ovo partnerstvo stabilno i da nastavlja da se razvija, na transparentan, pouzdan i obostrano koristan način, između ostalog zahvaljujući i svakodnevnim aktivnostima naše Vojne kancelarije za vezu u Beogradu.

"U potpunosti poštujemo Srbiju i njenu politiku vojne neutralnosti. U potpunosti smo spremni i voljni da nastavimo da radimo rame uz rame, da pomažemo jedni drugima da izgradimo bolju budućnost za sve nas.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.