Nova sednica Skupštine Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2021, 03:10

Nova sednica Skupštine Srbije

Skupština Srbije danas počela je novu sednicu na čijem je dnevnom redu Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Pred poslanicima je Predlog zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, izmene i dopune Zakona o pečatu državnih i drugih organa, izmene i dopune Zakona o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju, te izmene i dopune Zakona o osnivanju Muzeja žrtava genocida.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Skupština će raspravljati i o potvrđivanju Memoranduma između Vlade Srbije i Vlade Komonvelta Dominike o saradnji u oblasti poljoprivrede, Predlogu zakona o potvrđivanju Ugovora između Srbije i Argentine o izručenju, kao i o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Na dnevnom redu sednice je i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Srbije i Belorusije o izručenju, Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Srbije i Argentine o transferu osuđenih lica i saradnji u izvršenju krivičnih sankcija.

Takođe će se raspravljati o Predlogu odluke o prestanku funkcije predsednika Prekršajnog suda u Lazarevcu i Predlogu odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine, koji je podnela poslanička grupa Socijalističke partije Srbije.

Poslanici pitali o napadu ispred skupštine, Romima, Đilasu

Zamenica šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović izjavila je danas da su u petak pojedini poslanici ispred parlamenta napadnuti, neki verbalno, a bilo je, kaže, i fizičkih nasrtaja.

Paunović je u Skupštini Srbije rekla da je tada bio organizovan "neki protest da se raspusti skupština, smeni predsednik, ili šta god".

Tada su, rekla je Paunović, poslanici koji su izlazili iz skupštine pretrpeli napade.

Dodala je da je jedan procenat njenih koleginica iz SNS napadnut kamenicama, te da se dogodio i fizički nasrtaj na šefa poslanika SPS Đorđa Milićevića.

Ona je pozvala MUP da obrati pažnju ko organizuje proteste, da se napravi bezbednosna procena, a ne bi bilo nepoželjno da se, kaže, legitimišu ljudi koji su došli.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković pozvao je poslanike da "zamisle da su Dragan Đilas", pa da, kako je rekao, moraju svako jutro da smišljaju nove ideje kako da "iskonstruišete neku aferu, čime bi skrenuli pažnju javnosti sa milionskih računa po inostranstvu”.

“Zamislite da ste Dragan Đilas, pa da morate svaki trenutak da se dovijate kako biste sakrili tragove firmi i kompanija koje ste osnovali po belom svetu, da vam glavna briga u životu bude visina poreskih stopa na Mauricijusu, Hongkongu, Švajcarskoj i ostalim poreskim rajevima…”

Marković je ocenio i da je Đilas, kako je rekao, bio najgori gradonačelnik Beograda u istoriji, da su mandate obeležili korupcionaški skandali i višemilionske afere.

“Zamislite da ste Dragan Đilas i da imate 619 miliona evra i nikako ne uspevate da nađete način da objasnite ljudima kako ste ih stekli”, rekao je Marković.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović čestitao je danas 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave u Srbiji.

Navodeći da je SPP proizišla iz bošnjačkog nacionalnog korpusa, Fehratović je kazao da zahvaljujući Muameru Zukorliću koji je promovisao politiku pomirenja, predstavlja glasove i iz većinskog naroda.

Kazao je da u Srbiji ima 500.000 do 800.000 Roma, prema evidenciji romske nacionalne zajednice, i da su njihovi zahtevi za inkluziju opravdani.

“U Srbiji tek pre nekoliko godina urađeno nekoliko udžbenika na romskom jeziku za učenike osnovnih škola do četvrtog razreda. Nesrazmeran je i broj vaspitača koji treba da izvode nastavu, jer postoje škole koje su sa preko 50 odsto romske populacije”, rekao je on.

Kisić Tepavčević: Dalje unapređenje politike zapošljava

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je cilj predloženih izmena Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti dalje unapređenje politike zapošljavanja.

Predstavljajući predložene izmene narodnim poslanicima, Kisić Tepavčević je navela da se njima precizira da su Strategija zapošljavanja i prateći Akcioni plan osnovni dokumenti javnih politika u oblasti aktivne politike zapošljavanja.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije u februaru i martu ove godine, na predlog Ministarstva, usvojila novu Strategiju zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, čiji je opšti cilj uspostavljanje stabilnog i održivog rasta zaposlenosti, i Akcioni plan za period od 2021. do 2023. godine.

Ministarka je dodala da su radi unapređenja položaja nezaposlenih lica na tržištu rada u Strategiji predviđene mere aktivne politike zapošljavanja za unapređenje položaja žena, mladih, osoba sa invaliditetom, korisnika novčane socijalne pomoći, Roma i Romkinja i drugih ranjivih kategorija nezaposlenih.

U cilju sprovođenja Strategije izrađen je Akcioni plan, kojim su utvđene mere aktivne politike zapošljavanja koje će se sprovoditi u naredne tri godine - dodatne obuke, subvencionisano zapošljavanje, javni radovi, mere za osobe sa invaliditetom.

Planirano je da mere aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini obuhvate više od 18.000 osoba, naredne godine više od 20.000, a 2023. godine više od 21.000 osoba.

Radi realizacije mera aktivne politike zapošljavanja, Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javne pozive i konkurse 2. aprila 2021. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pred poslanicima: Pečat - elektronski, Muzej žrtava genocida, politika zapošljavanja

Izvor: B92, 11.Maj.2021

Beograd -- Na dnevnom redu su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti...Pred poslanicima je bio Predlog zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti, izmene i dopune Zakona o pečatu državnih i drugih organa, izmene...

Nastavak na B92...

NOVA SEDNICA Poslanici danas o zapošljavanju, osnivanju Muzeja žrtava genocida, železničkom saobraćaju...

Izvor: Blic, 11.Maj.2021

Skupština Srbije danas je započela novu sednicu na čijem je dnevnom redu Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.