Ništa od ulaska CG u NATO?

Izvor: B92, 06.Maj.2014, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od ulaska CG u NATO?

Podgorica -- Iako su prve procene bile da bi kriza u Ukrajini mogla olakšati ulazak Crne Gore u NATO na septembarskom samitu, veoma su mali izgledi da će se to dogoditi.

Čak i da Vašington odluči da lobira da se poziv za članstvo Crnoj Gori nađe na dnevnom redu samita, pišu VIjesti, interesi ključnih evropskih članica NATO ne idu na ruku Podgorici. List navodi da je trenutno ključni problem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to što Nemačka i ostale velike NATO zemlje iz Evrope ne žele da pozivom Crnoj Gori dodatno rizikuju odnose sa Rusijom.

Prema diplomatskim izvorima i izvorima iz NATO-a, na koje se pozivaju Vijesti, dodatna otežavajuća okolnost je to što bi, ako bi Crna Gora bila tema samita šefova država ili vlada 28 članica NATO, pribaltičke zemlje i Poljska insistirale da se onda razmatra poziv i Gruziji, što bi nedvosmisleno značilo prst u oko Moskvi.

Kako se sve odluke u NATO donose konsensusom, komplikovana situacija na globalnoj političkoj sceni, koju su proizveli sukobi u Ukrajini, ne nagoveštava da bi Crna Gora uskoro mogla da se nađe u najmoćnijem vojnom - političkom savezu.

Epilog višemesečnog intenzivnog lobiranja čelnika vlasti na bilateralnom nivou, uz svesrdnu pomoć Slovenije, kao zastupnika Crne Gore u NATO, trebalo bi da bude poznat 25. juna, na sastanku ministara zemalja članica. Tada se utvrdjuje dnevni red NATO samita u septembru.

“Što se tiče vojnih reformi, mi ćemo vam dati konopac i u tom smislu reći da ste spremni. Ipak, konačna odluka je uvek politička”, rekao je sagovornik iz NATO Vijestima koji je, zajedno sa dvoje kolega i 10-ak javnih ličnosti, u organizaciji slovenačke misije, prošle sedmice boravio u sedištu NATO u Briselu.

I bez ukrajinske krize, crnogorska pozicija u očima zapadnih partnera nije bila sigurna. Ključna zamerka je to što još nisu reformisane bezbednosne službe i što su u njima na važnim mestima i dalje kadrovi koji se smatraju nepouzdanima.

Kako je ranije Vijestima rekao visoko rangirani izvor iz diplomatskih krugova, dok god preko crnogorske tajne službe informacije iz NATO stižu u Moskvu, naši politički i vojni zvaničnici ne mogu ravnopravno sedeti za istim stolom sa predstavnicima članica Alijanse. “O poverljivim informacijama ne mogu da govorim”, bio je odgovor sagovornika iz NATO na pitanje Vijesti da li može da konkretno objasni zašto je pre nekoliko meseci generalni sekretar Anders Fog Rasmusen rekao da Crna Gora mora da reformiše službe bezbednosti.

Dodatna otežavajuća okolnost za Podgoricu je nizak nivo podrške građana strateškom državnom cilju, iako nove ankete pokazuju da pristalica ulaska u NATO ima više nego protivnika, ali ispod 50 odsto.
Pogledaj vesti o: NATO,   NATO skup,   Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ništa od ulaska Crne Gore u NATO?

Izvor: Akter, 06.Maj.2014

Iako su prve procene bile da bi kriza u Ukrajini mogla olakšati ulazak Crne Gore u NATO na septembarskom samitu, veoma su mali izgledi da će se to dogoditi

Nastavak na Akter...

Među nepoželjnim u Crnoj Gori i Nariškin

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Maj.2014, 09:37

PODGORICA - Vlada Crne Gore podržala je odluku Savjeta EU, kojom za 12 ruskih i ukrajinskih državljana zabranjuje ulazak u zemlje EU i raspolaganje sredstvima, a među "nepoželjnim" je i predsjednik ruske Dume Sergej Nariškin, pišu "Vijesti".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.