Nikolić i Josipović: Srbija i Hrvatska od danas u stalnom dijalogu!

Izvor: Press, 16.Okt.2013, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić i Josipović: Srbija i Hrvatska od danas u stalnom dijalogu!

Predsednik Srbije je kao najveće probleme u bilateralnim odnosima naveo nemogućnost uživanja prava na upotrebu srpskog jezika i pisma u Hrvatskoj, česte slucajeve ugrožavanja bezbednosti, etnički motivisanih sukoba i govora mržnje protiv Srba, tretiranje Srba kao "okupatora i četnika" u udžbenicima...
Nikolić je, takođe, rekao da u pojedinim županijama nema škola srpske nacionalne manjine, nego samo na srpskom jeziku, kao i da ne postoji redakcija programa na srpskom jeziku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << navodeći da odnose opterećuju i problemi vraćanja imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
"Želimo otvoreni i konstruktivni dijalog. Uveren sam da smo napravili iskorak ka poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske", poručio je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare i dodao da je potrebno definisati vremenski okvir za rešavanje otvorenih pitanja.
Hrvatski predsednik je, sa svoje strane, takođe, naveo niz problema u bilateralnim odnosima, od kojih je posebno istakao pitanje nestalih.
"To je vrhunski problem, moralni i pravni", rekao je Josipović, ocenivši da je rešavanje tog pitanja pretpostavka konačnog i punog sređivanja odnosa dve države.
Josipović je konstatovao da su dve vlade zastale kod rešavanja pitanja granica i dodao da Zagreb nije zadovoljan ni brzinom rešavanja pitanje sukcesije.
On je primetio da hrvatska manjina u Srbiji ima slične probleme kakve ima srpska manjina u Hrvatskoj, a posebno je ukazao na to da je problem izbeglica zajednički.
Ipak, prema oceni hrvatskog predsednika, ima razloga i za zadovoljstvo jer je napravljen napredak u brojnim segmentima, poput saradnje u oblasti pravosuđa, progonu ratnih zločinaca, borbi protiv organizovanog i prekograničnog kriminala, što je znak optimizma da i Srbija i Hrvatska mogu bolje.
Govoreći o pitanju tužbe i kontratužbe, koju su Hrvatska i Srbija podnele jedna protiv druge pred Međunarodnim sudom pravde, Josipović je izjavio da hrvatska vlada još nije donela definitivnu odluku o tome da neće povući tužbu, dok je Nikolić poručio da bi povlacenje tužbi uspostavilo potpuni mir između dve države.
"S hrvatske strane se očekuju još neke stvari pre konačne odluke", rekao je Josipović i istakao da, u okviru pomirenja, treba učiniti još mnogo toga, pre svega kad je reč o pitanju nestalih osoba.
Prema njegovim rečima, kada bi se rešili neki problemi, na primer problemi nestalih, bilo bi više prostora za razmišljanje o mogućem dogovoru i eventualnoj obustavi tog postupka.
"Ostavimo zato vremena vladama da možda ipak nađu kompromis o tom pitanju", rekao je Josipović.
"Ako tužbe opstanu, moramo reći da smo imali i težih događaja među našim državama i narodima i moramo s time živeti", rekao je Josipović, priznajući da tužbe za genocid mogu opterećivati odnose dve zemlje, jer će pred sudom biti izneto mnogo istorijskih istina koje "neće biti dobro za čuti i za jednu i za drugu zemlju".
Predsednik Nikolić je izjavio da se zalaže za povlačenje tužbi jer gleda u budućnost i smatra da je važno da Srbija i Hrvatska uspostave mir, po mogućstvu, za sva vremena.
Dobri prijatelji, prema njegovim rečima, ne idu pred sud, već sporove rešavaju dogovorom, a ako tužbe ipak dospeju pred sud, kakva god bila presuda, barem jedna strana njom neće biti zadovoljna.
"Srbija želi mir i projateljstvo sa svim državama u svetu, a posebno s prvim komšijama", poručio je Nikolić i dodao da prošlost treba ostaviti iza sebe i okrenuti se onom što je zajedničko, poput nastupa na trećim tržištima.
Dva predsednika su pre obraćanja medijima u Palati "Srbija" održala tet-a-tet sastanak, što je bio njihov prvi zvanični bilateralni susret od kada je Nikolić izabran na tu funkciju u maju prošle godine, a održan je i sastanak delegacija dve zemlje i potpisan Sporazum o saradnji Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.
Susret Nikolića i Josipovića pratilo je oko 70 akereditovanih medijskih ekipa.
Josipović se sastao i s predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, koji je istakao da u rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske treba preduzimati odlučnije korake jer je to u interesu budućnosti oba naroda i države i stabilnosti u regionu.
U razgovoru je ocenjeno i da Srbija i Hrvatska treba da unapređuju političke odnose i podstiču ekonomsku saradnju i kroz zajedničke nastupe na trećim tržištima.
Josipović do kraja dana treba da razgovara i s predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem i da se obrati parlamentu Srbije.
U Beogradu je, u međuvremenu, grupa od tridesetak pripadnika udruženja Srpski sabor "Zavetnici" protestovala ispred zgrade Predsedništva zbog posete predsednika Hrvatske.
Protest je protekao mirno, a okupljeni, koji traže da se Josipoviću otkaže poseta, nosili su i slike sa srpskim žrtvama iz Jasenovca i transparent sa natpisom "Predsedniče, da li je i ovo smešno?".
Skup je preventivno obezbeđivalo tridesetak policajaca, a protest je završen pošto su predstavnici tog udruženja u zgradi Predsedništva ostavili svoje zahteve.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.