Nemci brinu o BiH: Nacionalističke političke elite iskorišćavaju etničke razlike

Izvor: B92, 02.Jun.2022, 17:49

Nemci brinu o BiH: "Nacionalističke političke elite iskorišćavaju etničke razlike"

Sarajevski mediji objavili su danas integralni tekst rezolucije koju su predložile vladajuće stranke Nemačke, koju je Bundestag uputio na dodatnu raspravu.

Reč je o zahtevu da vlada pruži jaču podršku BiH s obzirom na, kako kažu, rastuće tenzije i secesionisticke politike u zemlji.

U predloženoj rezoluciji se, između ostalog navodi, da je Dejtonski sporazum ostavio BiH bez funkcionalnih državnih struktura i sačuvao etničke podele koje su se produbile kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezultat rata umesto da budu prevaziđene. Rezultat je, kažu, ustav koji je delimično nedemokratski, podstiče klijentelizam i diskriminiše mnoge građane BiH.

Navode da BiH stoga ostaje zemlja sa ogromnim izazovima te da nacionalističke političke elite zemlje “u srpskoj, hrvatskoj i bošnjačkoj stranci”, pojačavaju i iskorišćavaju etničke razlike namerno za samobogaćenje i održavanje vlasti.

“Dok su reforme bile blokirane decenijama kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju i klijentelizam, pojedini politički lideri se sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje - kako bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su te političke snage same odgovorne”, navode nemačke vladajuće stranke.

Posebno su istakli političke aktivnosti “etničkih nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsedništva i Dragana Čovića, predsednika stranke HDZ BiH”, navodeći da one “imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva”.

“Ova politika je pretnja miru u jugoistočnoj Evropi. To je neprihvatljivo i zahteva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice”, stoji, između ostalog, u veoma opširnom tekstu predlogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Bundestagu predložena rezoluciju o BiH zbog rastuće secesionističke politike u toj zemlji

Izvor: Danas, 02.Jun.2022

Vladajuće stranke u Nemačkoj uputile su predlog rezolucije, koji je Bundestag uputio na dodatnu raspravu, u kojem se od nemačke vlade traži veća podrška podrške Bosni i Hercegovini s ozbirom na, kako je navedeno, rastuće tenzije i secesionističke politike u zemlji, preneli su sarajevski mediji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.