Nemački ambasador: Nije moj posao da se mešam u unutrašnja pitanja Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2012, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački ambasador: Nije moj posao da se mešam u unutrašnja pitanja Srbije

NOVI SAD -

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm (Heinz Wilhelm) izjavio je danas da ne može da komentariše odluku Ustavnog suda Srbije (US S) kojom je osporeno nekoliko nadležnosti Vojvodine.

"Čvrsto verujem da je to stvar koju će Srbija sama rešiti. Nije moj posao da se mešam u ovo pitanje ni na koji način. Mi smo primili k znanju odluku Suda i na Vladi Srbije je da u koordinaciji sa Vladom Vojvodine reši to pitanje", rekao je ambasador Hajnc Vilhelm gostujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Dnevniku Radio-televizije Vojvodine.

"Posao nemačkog ili bilo kod drugog ambasadora nije da komentariše situaciju u Srbiji. Imamo odluku Ustavnog suda i na Vladi je sada da tu odluku implementira", rekao je Vilhelm novinarima nakon zvanične posete pokrajini.

Govoreći o današnjem susretu sa predsednicima Skupštine i Vlade Vojvodine Ištvanom Pastorom i Bojanom Pajtićem, Vilhelm je rekao da je informisan o mnogobrojnim različitim etničkim grupama koje skladno žive u Vojvodini.

"Čuo sam da je u Vojvodini u zvaničnoj upotrebi šest jezika i da se oni upotrebljavaju u parlamentu, školama i na Univerzitetu", rekao je Vilhelm i ocenio da bi Vojvodina mogla poslužiti kao model drugim regijama i zemljama u Evropi.

Ambasador Nemačke u Srbiji i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić razgovarali su danas u Novom Sadu o aktuelnoj političkoj situaciji u Vojvodini, saopštio je pokrajinski sekretarijat za informisanje.

Kako se navodi, ambasador Vilhelm je tokom razgovora iskazao poseban interes za aktuelnu političku situaciju u Vojvodini, posebno u svetlu odluka Ustavnog suda Srbije koje se odnose na položaj Vojvodine.

Najtešnje veze sa Dortmundom

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ambasadora Nemačke Hajnca Vilhelma.

„Dortmund je jedan od naših gradova pobratima s kojim smo ostvarili najtešnje veze, a razmena u oblastima obrazovanja, kulture i sporta odvijala se kontinuirano. Cilj nam je da tu saradnju održimo na najvišem nivou, ali i da je proširimo na polje privrede. Takođe želimo da uspostavimo dobre saradničke odnose i sa drugim nemačkim gradovima“, istakao je gradonačelnik Vučević.

Ambasador Hajnc Vilhelm zahvalio se na gostoprimstvu i izrazio spremnost da pruži maksimalnu podršku negovanju postojećih veza Novog Sada sa Nemačkom, odnosno uspostavljanju novih partnerstava.

Dodaje se da je tokom razgovora između Pajtića i Vilhelma bilo reči i o nadležnostima pokrajine, posebno u oblasti ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina.

Ambasador Vilhelm želeo je da poseti Vojvodinu kao najbolju lokaciju za investiranje nemačkih kompanija, jer je oko 60 odsto investicija iz Nemačke u Srbiji realizovano na teritoriji Vojvodine, piše u saopštenju.

Bojan Pajtić je rekao da Vojvodina u svom razvojnom programu za prioritet ima privlačenje stranih ulaganja, posebno u industrijskom sektoru.

Uz podsećanje da je prema pisanju "Fajnenšel tajmsa" Vojvodina četvrti region u Evropi po efikasnosti stranih ulaganja, Pajtić je zamolio ambasadora Nemačke da predstavi ove činjenice o Vojvodini.

Nemački ambasador danas je razgovarao i predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.