Busek: Prioritet je normalizacija odnosa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2012, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Busek: Prioritet je normalizacija odnosa

NOVI SAD -

Bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek izjavio je danas u Novom Sadu da je na Balkanu moguće promeniti granice jedino uz međusobne sporazume, ali da je najvažnija normalizacija odnosa i rešavanje svakodnevnih problema.

"Menjanje granica je moguće uz međusobni sporazum, ali to pitanje ne sme biti prioritetno u međusobnim odnosima. Glavna stvar je rešavanje svakodnevnih problema, pre svega ekonomskih", rekao je Busek na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predavanju na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

On je rekao da je Kosovo najveći spoljnotrgovinski partner Srbiji, ali to niko ne sme javno da kaže jer "kako da vam najveći partner bude nešto što zvanično ne postoji".

"Dakle, hajde da pričamo o rešavanju stvarnih problema, a ne o političkim pitanjima, poput menjanja granica", kazao je Busek.

On je ocenio da je budućnost u daljem formiranju makroregiona, koji su put ka uspostavljanju mira i zajedničkog života.

Busek je rekao da granice nisu prirodna stvar, već predstavljaju veliki problem na evropskom kontinentu, te ih zbog toga treba rušiti kroz regionalnu saradnju.

"Moj deda se prisećao uspostavljanja novih granica nakon Prvog svetskog rata. Pitao se kakav je to napredak u koji su ih ubeđivali kad on mora na svakih 200 kilometara da pokaže pasoš", ispričao je Busek.

On se založio za prekograničnu saradnju na evropskom kontinentu i rekao da je Vojvodina pravi primer za to.

Prema njegovim rečima, u regionu zapadnog Balkana mnogo je urađeno u proteklom periodu pre svega u smislu ekonomske saradnje, ali je bilo i mnogo promašaja, poput neuspelih pokušaja saradnje železnica i aviokompanija.

Busek je rekao da veliku perspektivu za normalizaciju odnosa predstavlja saradnja kroz Dunavsku strategiju, koju čini 14 zemalja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prioritet je normalizacija odnosa

Izvor: NaDlanu.com, 13.Nov.2012

NOVI SAD, 13. novembra 2012. (Beta) - Bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek izjavio je u utorak u Novom Sadu da je na Balkanu moguće promeniti granice jedino uz medjusobne sporazume, ali da je najvažnija normalizacija odnosa i rešavanje svakodnevnih problema... NOVI...

Nastavak na NaDlanu.com...

Bugarski razgovarao sa Busekom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2012

NOVI SAD -..Vojvođanski sekretar za mejduregionalnu saradnju Branislav Bugarski izjavio je danas da Vojvodina prednjači u privlačenju stranih investicija, jer je na teritoriji pokrajine realizovano 45 odsto od ukupnih stranih investicija u Srbiji...Bugarski je u razgovoru sa bivšim koordinatorom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.