Svakodnevni problemi važniji od granica

Izvor: RTS, 13.Nov.2012, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svakodnevni problemi važniji od granica

Na Balkanu je moguće promeniti granice jedino uz međusobne sporazume, ali rešavanje svakodnevnih problema treba da bude prioritet, poručuje bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek.

Bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek smatra da je na Balkanu moguće promeniti granice jedino uz međusobne sporazume, ali da je najvažnija normalizacija odnosa i rešavanje svakodnevnih problema.

"Menjanje granica je moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uz međusobni sporazum, ali to pitanje ne sme biti prioritetno u međusobnim odnosima. Glavna stvar je rešavanje svakodnevnih problema, pre svega ekonomskih", rekao je Busek na predavanju na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Kosovo je najveći spoljnotrgovinski partner Srbiji, naveo je Busek, dodavši da to niko ne sme javno da kaže se postavlja pitanje kako da najveći partner bude nešto što zvanično ne postoji.

"Hajde da pričamo o rešavanju stvarnih problema, a ne o političkim pitanjima, poput menjanja granica", rekao je Busek.

Prema njegovim rečima, budućnost je u daljem formiranju makroregiona, koji su put ka uspostavljanju mira i zajedničkog života.

Busek je rekao da granice nisu prirodna stvar, već predstavljaju veliki problem na evropskom kontinentu, te ih zbog toga treba rušiti kroz regionalnu saradnju.

"Moj deda se prisećao uspostavljanja novih granica nakon Prvog svetskog rata. Pitao se kakav je to napredak u koji su ih ubeđivali kada na svakih 200 kilometara mora da se pokaže pasoš", ispričao je Busek.

On se zauzeo za prekograničnu saradnju na evropskom kontinentu i rekao da je Vojvodina pravi primer za to.

Prema njegovim rečima, u regionu zapadnog Balkana mnogo je urađeno u proteklom periodu, pre svega u smislu ekonomske saradnje, ali je bilo i mnogo promašaja, poput neuspelih pokušaja saradnje železnica i aviokompanija.

Busek je rekao da veliku perspektivu za normalizaciju odnosa predstavlja saradnja kroz Dunavsku strategiju, koju čini 14 zemalja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.