Nema povlačenja trupa s Kosova zbog Avganistana

Izvor: RTS, 10.Mar.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema povlačenja trupa s Kosova zbog Avganistana

Američki potpredsednik Džo Bajden izjavio je u sedištu NATO u Briselu da se ne razmišlja o povlačenju trupa Kfora s Kosova radi popunjavanja NATO i američkih snaga u Avganistanu.

"Ne verujem da treba da povlačimo trupe ili donosimo zaključak vezan za Avganistan, zasnovan na napretku ili nedostatka napretka na Kosovu", rekao je Bajden posle razgovora s generalnim sekretarom Japom de Hopom Sheferom i Savetom NATO.

Bajdenova izjava usledila je nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << niza konfuznih najava zvaničnika država članica NATO o budućem angažmanu na Kosovu, uključhujući i mogućnost drastičnog smanjenja broja pripadnika Kfora sa trenutnih 16.000 na manje od 10.000.

Ideju o povlačenju američkih snaga sa Kosova izneo je još pre više od godinu dana republikanski senator Čak Hejgel, koji je ocenio da, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti, nema potrebe za ozbiljnim vojnim angažmanom, te da bi se trupe raspoređene u Bondstilu i logističkim bazama u Nemačkoj, mogle "osloboditi" za akcije u kriznim žarištima, poput Avganistana.

Ipak, Bajdenova izjava ne znači obavezno da će broj pripadnika Kfora ostati nepromenjen, jer su zvaničnici prethodne administracije u Vašintonu najavljivali da će američki vojnici, kojih na Kosovu trenutno ima oko 1.600, napustiti bazu Bondstil do kraja godine.

Oprečne najave

Slične najave, poslednjih nedelja stizale su i iz Londona, Berlina, Beča, Praga, ali je Shefer te izjave nazvao preuranjenim, ističhući da će NATO broj vojnika smanjiti samo ukoliko bude potpuno siguran da na taj način neće biti ugrožena bezbednost Kosova.

Ministar odbrane SAD Robert Gejts još je u oktobru prošle godine najavio da će američki vojnici ostati na Kosovu do kraja 2009. godine.

Ključna tema razmene mišljenja Bajdena i partnera u Atlantskom savezu je bilo utvrđivanje zajedničke strategije SAD i članica NATO za vojno-policijsku operaciju u Avganistanu i s tim tesno povezano pogranično područje Pakistana.

Bajden je rekao da je administracija američkog predsednika Baraka Obame pokrenula temeljito preispitivanje cele akcije u Avganistanu, u očekivanju da se nova NATO strategija za Avganistan usvoji do kraja meseca.

Potpredsednik SAD je, na pitanje novinara da li se predviđa smanjenje trupa Kfora s ciljem da se NATO trupe upute u Avganistan, dodao da " treba još dosta toga uraditi na Kosovu i to još nije urađeno".

"A treće, prvenstvena je odgovornost Evropske unije i evropske zajednice da nastave da budu posvećeni obećanjima koja smo dali", istakao je potpredsednik SAD.

"I da sve to svedem, jasno je", zaključio je Bajden "da nema trgovine između onoga čime smo mi zaokupljeni na Kosovu i toga što je nužno učiniti u Iraku", očigledno misleći na Avganistan, kako su naknadno precizirali američki izvori.

Novi šef NATO početkom aprila

Bajden je, takođe, izjavio da veruje i da će odluka o novom generalnom sekretaru NATO biti donesena na susretu vođa Atlantskog saveza 3. i 4. aprila u Strazburu.

U krugovima NATO se kao "viđen kandidat" spominje bivši šef bugarske diplomatije Solomon Pasi, a za kanadskog ministra odbrane Pitera Makaja američki list "Vašington post" tvrdi da je favorit SAD.

Takođe se kao kandidati spominju šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski, bivši britanski ministar odbrane Des Braun, kao i šef diplomatije Norveške Jonas Garfstore.

Britanski Fajnenšel tajms tvrdi danas da su se lideri Velike Britanije, Francuske i Nemačke dogovorili da na taj položaj predlože danskog premijera Andersa Foga Rasmusena.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajden: Nema povlačenja trupa Kfora

Izvor: B92, 10.Mar.2009

Brisel -- Američki potpredsednik Džo Bajden rekao je u sedištu NATO da se ne razmišlja o povlačenju trupa Kfora s Kosova radi popunjavanja NATO i snaga SAD u Avganistanu... "Ne verujem da treba da povlačimo trupe ili donosimo zaključak vezan za Avganistan, zasnovan na napretku ili nedostatku napretka...

Nastavak na B92...

DŽO BAJDEN: Nema povlačenja trupa s Kosova

Izvor: Danas, 10.Mar.2009

Američki potpredsednik Džo Bajden izjavio je u sedištu NATO u Briselu da se ne razmišlja o povlačenju trupa Kfora s Kosova radi popunjavanja NATO i američkih snaga u Avganistanu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.