Navalni lider ruske opozicije

Izvor: Blic, 23.Okt.2012, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navalni lider ruske opozicije

Izbori za Koordinacioni savet (KS) ruske opozicije završeni su danas, a kako je saopšteno na sajtu opozicionog Centralnog izbornog komiteta, u glasanju je učestvovala 81.801 osoba. Ksenija Sobčak i Aleksej Navalni

Dvodnevno neposredno glasanje održano je tokom vikenda na specijalnim izbornim mestima u 36 regiona Rusije i u inostranstvu, a internet glasanje je produženo do večeras zbog hakerskih napada na sajt. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Aleksej Navalni, harizmatični borac protiv korupcije, osvojio je najviše glasova na internet izborima za lidere ujedinjene ruske opozicije koju čine liberali, levičari i nacionalisti. Navalni, koji je rok zvezda među protestnim liderima, rekao je u jednom intervjuu da će izbori pokazati "koji ljudi, koje metode i koja ideologija imaju najviše podrške".

Rezultate glasanja je objavio na TV kanalu Dožd predsednik opozicione CIK Leonid Volkov, a među izabranima su, dakle, poznati bloger i borac protiv korupcije Aleksej Navalni (43.723 glasa), pisac Dmitrij Bikov (38.520), bivši šahovski prvak Gari Kasparov (33.849), dok je četvrta po broju glasova TV voditeljka Ksenija Sobčak (32.529).

Gari Kasparov

Članovi Saveta biće i bivši deputat Dume Genadij Gutkov i njegov sin, deputat Dmitrij Gutkov, kao i nekadašnji vicepremijer Boris Nemcov, sada kopredsednik Republikanske partije Rusije - Partije narodne slobode.

U KS su ušli i koordinator Levog fronta Sergej Udalcov, ali i aktivista Leonid Razvožajev, koji je uhapšen u okviru istrage za pripremu masovnih nereda i čije je navodno priznanje jedna od glavnih tema dana.

Boris Nemcov

Na spisku izabranih je i ekološka aktivistkinja Jevgenija Čirkikova, koja je nedavno izgubila izbore za gradonačelnika podmoskovskih Himki.

Članovi KS biće i više poznatih novinara, poput Olge Romanove, Olega Kašina, Sergeja Parhomenka i Tatjane Lazareve, pozorišni režiser Vladimir Mirzojev, ali i Andrej Ilarionov, nekadašnji ekonomski savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina.

Za izbore za Savet, čiji će zadatak biti da usmerava protestni pokret, registrovalo se ukupno 209 kandidata, a 45 članova biralo se po četiri spiska: 30 članova iz tzv. opštegrađanskog spiska u koji su mogli da se kandiduju svi koji žele, a po pet od predstavnika levičarskih, liberalnih i nacionalističkih političkih organizacija.

Povezane vesti: Prvi dan glasanja za Savet ruske opozicije protekao bez incidenata Putin: Uzeti u obzir i korisne predloge opozicije DPS likuje, opozicija se nada novoj koaliciji Nemcov: Putin troši milijarde na luksuz Ruski opozicionar pronašao prisluškivač u kancelariji

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.