Nađen spisak organizatora nereda

Izvor: RTS, 11.Okt.2010, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nađen spisak organizatora nereda

Direktor policije Milorad Veljović rekao da je kod privedenog vođe organizacije "Obraz" Mladena Obradovića nađen spisak osoba za koje se veruje da je trebalo da rukovode neredima u Beogradu. Privedeno 249 izgrednika. Policija nastavlja hapšenje, istakao Veljović.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da je kod privedenog vođe organizacije "Obraz" Mladena Obradovića nađen spisak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osoba za koje se veruje da je trebalo da rukovode neredima u Beogradu. Veljović je Obradovića označio kao "jednog od glavnih organizatora" nereda.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će svaki policajac, od ukupno 5.600 koliko ih je juče bilo na ulicama Beograda, dobiti povećanje oktobarske plate za 20 posto.

"Oni su juče jedini bili žrtve", rekao je Dačić u Rači. Na pitanje novinara da li je bilo moguće efikasnije intervenisati, Dačić je rekao da je policija dobro odradila posao.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović ocenila je da je divljanje huligana na beogradskim ulicama bilo dobro organizovano i sinhronizovano i najavila da će izgrednici i organizatori nereda na ulicama glavnog grada biti procesuirani.

"Parole koje su uzvikivane i napadi na sedišta stranaka ukazuju da je nasilje bilo politički inspirisano", rekla je je Malovićeva.

Ministarka pravde je ocenila i nedopustivim izjave pojedinih predstavnika pravoslavne crkve, nekih političara, kako i priloge pojedinih medija uoči same manifestacije kojima su podizane tenzije u javnosti.

Kako je naglasila, pored represivnih mera prema počiniocima krivičnih dela i najoštrijeg kažnjavanja nasilnika neophodno je delovati preventivno, posebno kada je reč o mladima.

Prema njegovoj oceni, napadi na policiju su bili izuzetno organizovani i sinhronizovani i nisu se slučajno desili.

U Višem sudu u Beogradu danas je počelo saslušanje osumnjičenih za učešće u neredima, rečeno je Tanjugu u sudu.

Dežurne istražne sudije maloletničkog i krivičnog odeljenja tog suda saslušaće izgrednike, a potom doneti odluku o određivanju pritvora i pokretanju istrage protiv njih.

Zbog velikog broja osumnjičenih, od kojih je 131 zadržan u policijskom pritvoru od 48 sati, Viši sud će sutra saopštiti precizne podatke o procesuiranim osobama, kao i krivičnim delima za koja se terete.

Policija je juče i tokom protekle noći privela 249 izgrednika, od toga 54 maloletnika.

U Tužilaštvu je Tanjugu rečeno da će se privođenje osumnjičenih nastaviti i narednih dana, pošto će policija i tužilaštvo koristiti video snimke za identifikaciju lica i utvrđivanje krivičnih dela koja su počinili tokom nereda.

Istovremeno, Ustavni sud Srbije najavio je da će u sredu raspravljati o zahtevu za zabranu 14 ekstremnih navijačkih podgrupa, koji je pre godinu dana podneo zamenik republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović zbog, kako je navedeno, delovanja koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenja zagarantovanih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić čestitao je policijskim službenicima i jedinicama na profesionalnosti uspešno obavljenim zadacima, saopšteno je u MUP-u Srbije.

Direktor policije je rekao za RTS da više od 60 odsto privedenih nije iz Beograda, odnosno da su došli u Beograd, da bi učestvovali u neredima.

"Policija će danas i narednih dana, u saradnji sa Tužilaštvom, nastaviti privođenje svih za koje postoje saznanja da su učestvovali u nemirima i u tome ćemo sigurno istrajati", rekao je direktor policije.

On je dodao da su, prema konačnom bilansu nereda, povređena 132 policijska službenika, od toga pet teško, i 25 građana, od kojih jedan ima teške povrede.

Portparol Kliničkog centra Srbije Drago Jovanović rekao je da su četiri osobe zadržane u Urgentnom centru, jedan policajac koji je zadobio prelom noge, dva civila koja su zadobila povrede gleve i nalaze se na odeljenju Neurohirurgije i još jedna osoba koja nije zadobila teže povrede.

Komentarišući jučerašnju organizaciju policije na Paradi ponosa Nezavisni policijski sindikat Srbije saopštio je da nije zadovoljan načinom komandovanja tokom nereda i bezbednosnim procenama tog skupa i zatražio od nadležnih u MUP-u detaljnu istragu o tome.

Dok je na beogradskim ulicama trajala Parada ponosa, njeni pripadnici su bili u opasnosti, "zbog čega neko u ovoj državi najzad mora da odgovara", naveo je Sindikat.

Pritom je istaknuto da je deo policajaca bio bez opreme i da su "u pojedinim momentima bili desetkovani od suzavca koje su ispalile kolege", a da je stara oprema "bukvalno usporavale policajce u pregrupisavanju i brzim intervencijama".

Od izvršnih vlasti se traži da odmah odobre dodatna sredstva za kupovinu opreme, "kako bi se slični događaji u budućnosti predupredili, a policajci, građani i njihova imovina bili bezbedni".

Ogromna šteta 

"Parada ponosa" održana je pod jakim policijskim obezbeđenjem, a učesnike skupa morali su da odvezu policijski automobili.

U jednom od naleta huligana, oštećen je mobilni mamograf na Trgu Nikole Pašića, zatim sedišta Demokratske stranke, SPS-a, LDP-a, Radio-televizija Srbije i prodavnice sportske opreme.

"Ukupna šteta nastala u neredima: razlupani prozori, izlozi prodavnica, restorana, hotela, banaka, prostorija političkih stranaka, automobili, mobilni mamograf, opljačkana roba, sigurno iznosi milion evra", izjavio je član Gradskog veća i zamenik predsednika Štaba za vanredne situacije Slobodan Šolević.

Direktor Javno komunalnog preduzeća (JKP) Gradska čistoća Aleksandar Stamenković rekao je da je ovo preduzeće pretrpelo veliku štetu, pošto je uništeno 300 visećih korpi, 250 đubrijera i 300 kontejnera, prenosi Služba za informisanje Gradske uprave Beograda u saopštenju.

Stamenković je, takođe, naveo da je 200 radnika Čistoće očistilo oko 30 kubika cigala, kamenja i ostalog đubreta, a najviše posla je bilo u centralnim gradskim opštinama gde se održavala Parada ponosa, oko parka Manjež, Slavije, u ulicama oko hrama Svetog Save i Kalenić pijace, u Kralja Milana, Bulevaru kralja Aleksandra.

Pranje ulica nastavljeno je i noću, a čišćenje i zamena oštećenih kontejnera i korpi nastavlja se i danas.

Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) je takođe pretrpelo štetu. Trolejbusi 22L i 19, na liniji ka Slaviji su uništeni.

Dva autobusa koja su saobraćala na liniji 25 i 26 i tri tramvaja sa linija 2 i 7. su demolirani kamenicama.

JKP Zelenilo Beograd je saopštilo da je ogromna šteta načinjena i zelenilu i cvetnim površinama u gradu. Oštećene su klupe, uništeni su ivičnjaci.

Saobraćajna signalizacija, polomljena i iščupana u neredima je popravljena i u funkciji je, a preostalo je da se poprave svetleći znaci.

U Javnoj rasveti navode da je oštećeno 11 komandnih tabli velike vrednosti, stubovi javne rasvete, svetiljke.
Pogledaj vesti o: Organizacija Obraz

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nađen spisak organizatora nereda

Izvor: TimockeVesti.net, 11.Okt.2010

Direktor policije Milorad Veljović rekao da je kod privedenog vođe organizacije "Obraz" Mladena Obradovića nađen spisak osoba za koje se veruje da je trebalo da rukovode neredima u Beogradu. Privedeno 249 izgrednika. Policija nastavlja hapšenje, istakao Veljović.

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.