NATO povećava broj vojnika u visokoj spremnosti na 300.000

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2022, 14:26

NATO povećava broj vojnika u visokoj spremnosti na 300.000

NATO će povećati broj vojnika u visokoj pripravnosti sa oko 40.000 na više od 300.000, najavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, uoči samita u Madridu.

"Transformisaćemo snage NATO-a za odgovor i povećati broj jedinica visoke spremnosti na više od 300.000", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar očekuje da se na predstojećem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samitu NATO u Madridu usvoji "novi strateški koncept" koji će "jasno definisati Rusiju kao najvažniju i direktnu bezbednosnu opasnost" Alijanse.

Stoltenberg je na konferenciji za medije u Briselu ocenio da je Rusija "odustala od partnerstva i dijaloga" koji je NATO "godinama pokušavao da uspostavi", a da je "brutalna invazija na Ukrajinu i otvoreno kršenje međunarodnog prava i potpisanih sporazuma NATO i Rusije", samo jedna od primera takvog ponašanja Moskve.

"Smisleni dijalog, na kome smo toliko dugi radili, više nije na stolu. To jednostavno ne funkcioniše zbog ruskog ponašanja. Oni su izabrali konfrontaciju umesto dijaloga. Žalimo zbog toga, ali moramo da odgovorimo na tu stvarnosti", poručio je Stoltenberg.

On podseća da je na NATO samitu u Lisabonu 2010. godine učestvovao i tadašni ruski predsednik, Dimitri Medvedev, i da je tada dogovoren još strateški koncept o partnerstvu, koji više nije opcija.

Jens Stoltenberg dodaje da je potrebno sa Moskovom ostaviti "otvorene linije komunikacije" da bi se sprečili incidenti i kaže da se u budućnosti nada "nekoj vrsti zajedničkih napora u oblasti kontrole naoružanja" između Rusije i NATO.

Samit
NATO u Madridu biće održan od 28. do 30. juna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"RUSIJA JE IZABRALA KONFRONTACIJU" Šef NATO uoči samita: Povećavamo broj vojnika u visokoj pripravnosti, prvi put na stolu i KINA

Izvor: Blic, 27.Jun.2022

NATO će povećati broj vojnika u visokoj pripravnosti sa oko 40.000 na više od 300.000, najavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, uoči samita u Madridu.

Nastavak na Blic...

Stoltenberg: NATO povećava broj vojnika u visokoj pripravnosti sa 40.000 na preko 300.000

Izvor: Danas, 27.Jun.2022

NATO povećava broj vojnika u visokoj pripravnosti sa 40.000 na 300.000, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Nastavak na Danas...

Makron: NATO sa samita mora da pošalje poruku jedinstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2022, 05:31

Države članice NATO moraju da pošalju poruku jedinstva sa samita u Madridu ove nedelje, poručio je danas francuski predsednik Emanuel Makron.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.