NATO BOMBA ODNELA 15 ŽIVOTA: Srbija ne zaboravlja žrtve stravičnog napada na putnički voz u Grdeličkoj klisuri (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Apr.2021, 15:53

NATO BOMBA ODNELA 15 ŽIVOTA: Srbija ne zaboravlja žrtve stravičnog napada na putnički voz u Grdeličkoj klisuri (VIDEO)

Tačno je 22 godine od strašnog i teškog gubitka za našu zemlju

Na današnji dan, u vreme NATO agresije nad našom zemljom bombardovan je putnički voz u Grdeličkoj klisuri, u kome je poginulo 15, a više od 50 putnika povređeno.

Prema izjavama dvojice mašinovođa, Bobana Кostića i Gorana Mikića iz Niša, voz je iz niške stanice 12. aprila 1999. godine krenuo sa 15 minuta zakašnjenja, a u to ratno vreme, niko nije proveravao koliko je putnika u vagonima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << međunarodnog voza koji je saobraćao do Ristovca. Iz NATO aviona su ispaljena četiri projektila. Dva su pogodila voz, a dva su pala na drumski most u blizini. Od prvog projektila, ispaljenog tačno u 11.39 časova, lokomotiva i prvi vagon su se odvojili od ostatka kompozicije, a drugi projektil spržio je treći vagon, dok je četvrti ostao zalepljen za šine.

Raketa AGM-130 ispaljena sa NATO F-15E pogodila je most u trenutku kada je putnički voz prelazio preko mosta na liniji Beograd - Ristovac. Raketa je pogodila voz i uništila treći i četvrti vagon, dok most nije uništen

Neki izvori tvrde da je bilo više žrtava i da je Južna Morava odnela nekoliko tela putnika. Avioni NATO su u 11 i 40 sati ispalili nekoliko raketa koje su pogodile međunarodni voz Beograd-Solun, dok se kretao iz pravca Niša ka Vranju i prelazio most na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri, 18 kilometara južno od Leskovca.

Brojne žrtve

Pronađeno je devet leševa i još četiri dela ljudskog tela, a mnogi se vode kao nestali. Prema izjavi konduktera posle nesreće, u vozu je broj putnika bio veći od 50, a među identifikovanim poginulima je bilo i dece i trudnica.

Na dan bombardovanja, kasno posle podne, iz leskovačke bolnice je javljeno da je primljeno 16 teže i lakše ranjenih putnika. Ali, nije svima povređenima pomoć ukazana u Leskovcu. Tačan broj nastradalih putnika nikada nije utvrđen.

Među poginulima su bili tek venčani Ana Bjeletić i Ivan Marković, istraživači u oblasti hemije.

Očevici su izjavljivali za medije da su avioni NATO danima nadletali Grdeličku klisuru i da su kobnog dana ispalili četiri projektila. O silini napada svedoči to što su sve kuće u krugu od 150 metara od pogođenog mosta bile oštećene, sa polupanim prozorima i oštećenim krovovima.

NATO je prvo negirao napad na voz, ali ga je kasnije potvrdio i nazvao „kolateralnom štetom“. Tadašnji portparol NATO Džejmi Ši priznao je da je u napadu na most u Grdeličkoj klisuri pogođen putnički voz, ali je tvrdio da „nije postojala namera da se pogodi voz“. Vrhovni komandant NATO, general Vesli Klark izjavio je da je pilot gađao most u dva navrata.

Kako je izjavio, „zadatak pilota bio je da sruši most“ i da on, kad je „u poslednjem delu sekunde shvatio da na most ulazi voz“, više „nije mogao da zaustavi raketu“.

NATO bombardovanje SRJ počelo je 24. marta 1999. nakon što je Beograd odbio ponuđeni sporazuma zapadnih zemalja predvođenih SAD o rešavanju kosovske krize i trajalo je 78 dana.

Broj žrtava zvanično nije utvrđen i kreće se od 754, po podacima Fonda za humanitarno pravo do više hiljada, koje pominju političari.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Pomen žrtvama napada NATO pakta u Grdeličkoj klisuri, da se nekažnjeni zločin nikad ne zaboravi

Izvor: RTS, 12.Apr.2021

Na današnji dan pre 22 godine u Grdeličkoj klisuri, avioni NATO pakta granatirali su voz pun putnika. Identifikovano je 15 poginulih, ali tačan broj žrtava još nije utvrđen. Na spomen-obeležju, pored mosta na Južnoj Moravi, održana je komemoracija. . I posle 22 godine...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.