Može li odlaganje početka pregovora Skoplja i Tirane sa EU imati posledice po Beograd

Izvor: RTS, 22.Okt.2019, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li odlaganje početka pregovora Skoplja i Tirane sa EU imati posledice po Beograd

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je za RTS da je čitav dosadašnji napredak Zapadnog Balkana u kontekstu evropskih integracija doveden u pitanje, nakon što lideri Evropske unije nisu odobrili da otpočnu pregovori o pristupanju Severne Makedonije i Albanije EU.
Dragan Đukanović strahuje da bi moglo da dođe do destabilizacije regiona.

"Nažalost, posle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ovakve poruke koja je stigla kada je u pitanju otvaranje pregovora Brisela sa Severnom Makedonijom i Albanijom, čini mi se da je čitav dosadašnji napredak u kontekstu evropskih integracija, kada gledamo generalno Zapadni Balkan, doveden u pitanje", rekao je Đukanović.
U pitanju je scenario koji, ističe, nije dobar i može da destabilizuje region u celini, odnosno da na neki način podstakne određene latentne napetosti koje u regionu postoje.
"Naravno da postoji izvesno očekivanje da Francuska ovim zapravo pokušava da se repozicionira unutar EU, odnosno da osnaži svoju poziciju, ali je opet, s druge strane, malo iznenađujuće zašto nije bilo nekakvih širih konsultacija, pre svega na relaciji Brisel–Pariz da ne dođe do ove situacije", naveo je Đukanović.
Podseća da je Severna Makedonija učinila puno kada je u pitanju normalizacija odnosa sa Grčkom i drugim susedima.
"Očigledno je da kako se odlaže rešavanje problema, u tom smislu ne raste očekivanje Brisela da, kada taj problem rešite, može doći do ubrzanja evropskih integracija. Naprotiv, slučaj Severne Makedonije to pokazuje, da ona sada već godinu i po čeka da pregovori budu otvoreni", rekao je Đukanović.
Popularnost EU će opasti
Dragan Đukanović smatra da, kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, EU nije pokazala punu sposobnost niti kapacitet da taj proces deblokira. Ipak, smatra da u nekom narednom periodu ipak treba da očekujemo više od uloge SAD nego od Brisela.
"Popularnost EU će opasti u Srbiji i drugim državama Zapadnog Balkana, sasvim je izvesno da će do toga doći, jednostavno sve političke opcije, nevladine organizacije koje se zalažu za evropske integracije gube argumente kada je u pitanju ubrzanje evropskih integracija država Zapadnog Balkana kada imamo ovakvu situaciju", rekao je Đukanović.
Napomenuo je i da je prošle godine 80 regionalnih NVO uputilo preporuku ili molbu Briselu da otpočne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom, ali da do toga nije došlo.
"Znate kako, uvek kad se pojave ovakve situacije razmišlja se o alternativi, Srbija je država koja ima dvotrećinsku ekonomsku razmenu sa državama EU, ona je okružena državama EU, pa i državama NATO-a. Mi smo u nekoj vrsti takvog geostrateškog okruženja koje nas ipak upućuje na predominantnu saradnju sa EU", objašnjava Đukanović.
Upozorava na najavu novog pristupa od strane Pariza.
"Ukoliko se zna šta proces pridruživanja u konkretnim fazama podrazumeva, najava novog pristupa koji najavljuje Pariz nije dobra stvar. Mislim da svaka država zna šta treba da uradi, ispuni političke i druge uslove. Postavljanje novih barijera loša je poruka za Zapadni Balkan. Ja se nadam da će konsolidacija biti ubrzana, ali situacija oko Bregzita nam ne uliva nadu", zaključio je Đukanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"MAKRONOVA FRUSTRACIJA" Biber: Pariz se okrenuo protiv Skoplja i Tirane, ali i EU

Izvor: Blic, 22.Okt.2019

Florijan Biber, profesor sa Univerziteta u Gracu, izjavio je da nije sasvim jasno šta motiviše Fracusku i njenog predsednika, Emanuela Makrona, da odbije otvaranje pregovora o pristupaju Severne Makedonije i Albanije u članstvo EU i dodao da misli da je razlog tome pre svega unutrašnja politika Unije.

Nastavak na Blic...

Za Nemačku pridruživanje S.Makedonije je od vitalnog značaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2019

Za Nemačku otvaranje razgovora o pridruživanju EU sa Severnom Makedonijom jeste i ostaje vitalno pitanje vezano za bezbednost i stabilnost u Evropi. Računamo da će Severna Makedonija intenzivirati svoje napore na sprovođenju reformi i uveriti sve one koji imaju i najmanju sumnju da zemlja pripada...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.