Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Avg.2018, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: EU i Zapadni Balkan postaju partneri u bezbednosti

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini izjavila je danas da se Zapadni Balkan dosad smatrao nestabilnim regionom, ali da se ulazi u fazu gde su zemlje regiona partneri u bezbednosti i odbrani.

Mogerini je uoči sastanka ministara odbrane EU u Beču rekla da je već na jučerašnjem zasedanju bila "veoma korisna rasprava o bezbednosnoj i odbrambenoj saradnji sa Zapadnim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Balkanom".

"Tradicionalno vidimo Zapadni Balkan kao oblast nestabilnosti, gde je EU mnogo godina, ako ne i decenija, obezbeđivala bezbednost. Sada ulazimo u fazu gde smo partneri u zajedničkoj bezbednosti i odbrani", rekla je Mogerini.

Ona je rekla da austrijsko predsedavanje radi na tome da Zapadni Balkan bude visoko u agendi EU, kao što je bilo za vreme bugarskog predsedavanja, i dodala da očekuje da tako bude i za vreme rumunskog predsedavanja.

"Razgovarali smo s ministrima, zajedno s NATO i UN, našim ključnim partnerima u regionu, kako da povećamo saradnju u bezbednosti i odbrani u regionu, što je integralni deo naše saradnje s Balkanom", rekla je Mogerini.

Na završnoj konferenciji za novinare posle sastanka ministara odbrane EU, Mogerini je rekla da su sve člnice poslale snažnu poruku da žele da EU "pojača saradnju na bezbednosti i odbrani sa svim zemljama Zapadnog Balkana".

"Pre samo 20 godina bili smo suočeni s drugačijim bezbednosnim i odbrambenim scenarijem u regionu. Zemlje kao Austrija i druge zemlje u regionu sećaju se toga veoma dobro. Danas imamo zajednički skup bezbednosnih i odbrambenih izazova sa zemljama Zapadnog Balkana".

Mogerini pozvala članice EU da preuzmu odgovornost za migrante

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izrazila je danas nadu da će članice EU preuzeti "više odgovornosti" za pronalaženje rešenja za neugodno pitanje luka za iskrcavanje migranata koje na moru spasi evropska pomorska misija "Sofija".

"Iako je to težak problem, mislim da bi bilo dobro da države članice preuzmu više odgovornosti", rekla je Mogerini prilikom dolaska na neformalni sastanak evropskih ministara odbrane u Beču.

Pitanje modaliteta pomorskih operacija u okviru misije "Sofija" je na dnevnom redu sastanka.

Operacija "Sofija", trenutno pod italijanskom komandom, za sada predviđa da svi migranti spašeni u okviru nje treba da budu iskrcani u italijanskim lukama ali vlada u Rimu želi da i druge evropske zemlje preuzmu deo migranata i preti sabotiranjem spasilačkih operacija.

Italija je krajem jula dala svojim evropskim partnerima pet nedelja da ostvare napredak po pitanju luka za iskrcavanje.

Mogerini je rekla da su prethodnih nedelja vođeni razgovori ali da "za sada nema konsenzusa".

"To je pitanje koje ne možemo ignorisati i danas ću od članica da zahtevam smernice", navela je ona.

Rim je naveo da će se na sastanku založiti za ideju rotacije evropskih luka koje bi primale migrante spašene u okviru misije "Sofija".

"Ne možemo da dozvolimo sebi da vodimo evropsku operaciju bez jasnih pravila", rekla je šefica evropske diplomatije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mogerini: EU i Zapadni Balkan postaju partneri u bezbednosti

Izvor: Beta Video, 30.Avg.2018

BEČ - Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini izjavila je danas da se Zapadni Balkan dosad smatrao nestabilnim regionom, ali da se ulazi u fazu gde su zemlje regiona partneri u bezbednosti i odbrani. Mogerini je uoči sastanka ministara odbrane EU u Beču rekla da je...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.