Ministarstvo pravde podržalo puštanje Mladića na privremeno lečenje

Izvor: RTS, 05.Okt.2017, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo pravde podržalo puštanje Mladića na privremeno lečenje

Inicijativu porodice generala Ratka Mladića da se on pusti iz pritvora na privremeno lečenje u Srbiji, uz garancije koje je dala Vlada Srbije podržalo je Ministarstvo pravde, navela je Nela Kuburović, ministarka pravde.
Nela Kuburović je rekla Tanjugu da je Ministarstvo pravde uputilo pismo Haškom tribunalu.

"Verujemo da će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Haški tribunal da razmotri pre svega inicijativu porodice da se Ratko Mladić pusti na lečenje u Srbiji, a vlada će poštovati sve naloge koje joj dostavi Tribunal", napomenula je Kuburovićeva.
Ukazala je da su garancije vlade za Ratka Mladića date na zahtev Mladićeve porodice i branilaca, te da će ih oni proslediti Haškom tribunalu.
Istakla je da ovo nije prvi put da Vlada Srbije daje garancije za osuđena lica i lica koja se u pritvoru haškog tribunala.
"Do sada je nekoliko puta to činjeno, i pritvorenici su puštani na privremenu slobodu, Vlada je u potpunosti poštovala naloge sudskog veća i pritvorenici i osuđena lica su se vraćali u pritvorsku jedinicu po nalogu suda", naglasila je Kuburovićeva.
Vlada Srbije dala je prošle sedmice garancije za puštanje na privremenu slobodu generala Ratka Mladića iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja.
Garancije vlade izdate su na zahtev Mladićevih branilaca i porodice, nakon što je Ministarstvo pravde pribavilo neophodna mišljenja.
Mladić je u haškom pritvoru od hapšenja 2011. godine, a pre toga je u bekstvu bio gotovo 12 godina.
Njemu je završeno suđenje i čeka se zakazivanje izricanja prvostepene presude.
Garancije mahom podrazumevaju da država garantuje da Mladić neće pobeći dok je na privremenoj slobodi.
Tribunal ranije nije usvojio zahtev odbrane za Mladićevo lečenje u Rusiji i pored garancija te države.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srbija pružila Hagu garancije za puštanje Mladića

Izvor: VOA, 06.Okt.2017, 00:48

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je pismo Haškom Tribunalu u kom pruža garancije da se Ratko Mladić, vojni vođa bosanskih Srba kome se sudi za ratne zločine, pusti iz pritvora na privremeno lečenje u Srbiju, čime je izašlo u susret inicijativi porodice haškog optuženika. Ministarka pravde...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.