Ministarstvo pravde podržalo puštanje Mladića na privremeno lečenje

Inicijativu porodice generala Ratka Mladića da se on pusti iz pritvora na privremeno lečenje u Srbiji, uz garancije koje je dala Vlada Srbije podržalo je Ministarstvo pravde, navela je Nela Kuburović, ministarka pravde.

Nela Kuburović je rekla Tanjugu da je Ministarstvo pravde uputilo pismo Haškom tribunalu.

"Verujemo da će Haški tribunal da razmotri pre svega inicijativu porodice da se Ratko Mladić pusti na lečenje u Srbiji, a vlada će poštovati sve naloge koje joj dostavi Tribunal", napomenula je Kuburovićeva.

Ukazala je da su garancije vlade za Ratka Mladića date na zahtev Mladićeve porodice i branilaca, te da će ih oni proslediti Haškom tribunalu.

Istakla je da ovo nije prvi put da Vlada Srbije daje garancije za osuđena lica i lica koja se u pritvoru haškog tribunala.

"Do sada je nekoliko puta to činjeno, i pritvorenici su puštani na privremenu slobodu, Vlada je u potpunosti poštovala naloge sudskog veća i pritvorenici i osuđena lica su se vraćali u pritvorsku jedinicu po nalogu suda", naglasila je Kuburovićeva.

Vlada Srbije dala je prošle sedmice garancije za puštanje na privremenu slobodu generala Ratka Mladića iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja.

Garancije vlade izdate su na zahtev Mladićevih branilaca i porodice, nakon što je Ministarstvo pravde pribavilo neophodna mišljenja.

Mladić je u haškom pritvoru od hapšenja 2011. godine, a pre toga je u bekstvu bio gotovo 12 godina.

Njemu je završeno suđenje i čeka se zakazivanje izricanja prvostepene presude.

Garancije mahom podrazumevaju da država garantuje da Mladić neće pobeći dok je na privremenoj slobodi.

Tribunal ranije nije usvojio zahtev odbrane za Mladićevo lečenje u Rusiji i pored garancija te države.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара