Rompej: U Beograd dolazim da ohrabrim i čestitam Srbiji

Izvor: Blic, 28.Jun.2013, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rompej: U Beograd dolazim da ohrabrim i čestitam Srbiji

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej izjavio je danas da u ponedeljak u Beograd dolazi da čestita i ohrabri Srbiju u njenoj ambiciji da postane članica EU i dodao da u Uniji nije došlo do zamora od proširenja i da ona ostaje otvorena za nove članice.

"U Beograd dolazim da bih čestitao i ohrabrio. Putujem sa pozitivnom porukom podrške Srbiji u nameri, ambiciji da postane članica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU. Rekao bih čak da u duhu entuzijazma dolazim u Prištinu i Beograd", rekao je Rompej Radio-televiziji Srbije.

Na pitanje da li veruje da proširenje EU i dalje funkcioniše, Rompej je kazao da se, iako svi kažu da postoji zamor u proširenju EU, vidi da ga nema.

"Počinjemo da razgovaramo sa Srbijom, kao što već pregovaramo sa Crnom Gorom i drugim zemljama. To pokazuje da sa naše strane, ostajemo otvorena Unija. To pokazuje i da je EU i dalje privlačna, uprkos evroskepcizmu i negativnim kritikama, da EU ostaje i dalje privlačna za nove članove, i to je pozitivno za obe strane", poručio je Rompej.

On je istakao da je odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom istorijska i da cilj Evropskog saveta neće biti da doda nove uslove, već da potvrdi dogovor o pregovarackom okviru koji će postići ministri.

Predsednik Evropskog saveta je naveo da Srbija ima ključnu ulogu na zapadnom Balkanu i naglasio je da će uskoro biti utvrđen pregovarački okvir.

"Evropski savet će tokom svog godišnjeg sastanka o proširenju potvrditi prethodnu odluku Saveta ministara o pregovaračkom okviru", objasnio je on.

Upitan da li je normalno da Evropski savet na nivou šefova država i vlada odlučuje o tom pitanju, Rompej je kazao da jeste i da je to uobičajena procedura.

"Očekujem da ce sve ići dobro, da će Kosovo i Srbija primeniti dogovore kako je predviđeno, kako bismo posle toga počeli pregovore. Za pregovore će biti potrebno vreme i reforme u Srbiji, ali važno je da oni počinju i to vrlo uskoro", istakao je Rompej.

Upitan da li je januar realni trenutak za početak pregovora, on je kazao da jeste.

"Rekli smo u zaključima Evropskog saveta da ćemo pregovore početi najkasnije u januaru. Ali, jedna istorijska odluka nije pitanja nekoliko dana gore ili dole. Važna je perspektiva i nada. Utvrdili smo datum i sad idemo dalje", zaključio je Rompej.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rompej: Dolazim da ohrabrim i čestitam Srbiji

Izvor: Akter, 28.Jun.2013

Herman Van Rompej izjavio je da u ponedeljak u Beograd dolazi da čestita i ohrabri Srbiju u njenoj ambiciji da postane članica EU i dodao da u Uniji nije došlo do zamora od proširenja i da ona ostaje otvorena za nove članice

Nastavak na Akter...

Rompej: U Beograd dolazim da ohrabrim i čestitam Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2013

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej izjavio je večeras da u ponedeljak u Beograd dolazi da čestita i ohrabri Srbiju u njenoj ambiciji da postane članica EU i dodao da u Uniji nije došlo do zamora od proširenja i da ona ostaje otvorena za nove članice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Zvaničnici EU narednih dana u Beogradu

Izvor: Blic, 29.Jun.2013, 12:36

Posle odluke Evropskog saveta da otvori pregovore o pristupanju Srbije, najkasnije u januaru, Beograd će sledećih dana posetiti više zvaničnika iz Evropske unije, a prvi su predsednik Saveta EU Herman Van Rompej i šef švedske diplomatije Karl Bilt, koji će u Srbiju doputovati u ponedeljak..."U...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.