Mimica: Dogovor oko Južnog toka mora biti usklađen sa EU

Izvor: Blic, 13.Avg.2012, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mimica: Dogovor oko Južnog toka mora biti usklađen sa EU

Bilo kakav dogovor Hrvatske s Rusijom o uspostavljanju tranzitnog pravca gasovoda Južni tok kroz Hrvatsku mora biti usklađen s pravnom tekovinom Evropske unije i njenom energetskom politikom, izjavio je hrvatski vicepremijer za unutrašnja, spoljna i evropska pitanja Neven Mimica.

- Ne dolazi u obzir da vlada Zorana Milanovića radi nešto što bi ugrozilo ulazak Hrvatske u članstvo EU - rekao je Mimica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za Jutarnji list, u komentaru na predloge ruske kompanije Gasprom i Kremlja da Hrvatska pre ulaska u EU potpiše novi međudržavni ugovor i akcionarski ugovor za gasovod Južni tok.

U poverljivom dokumentu vlade u kome se analizira pozicija Hrvatske u odnosu na taj projekt, ističe se da predstavnici Gasproma od predstavnika hrvatske vlade i državne kompanije Plinakro traže da se navedeni dokumenti potpišu iza leđa Evropske komisije.

- Sama ideja da kroz Hrvatsku prolazi tranzitni pravac gasovoda Južni tok čini mi se jako korisnom, ali sve to treba dovesti u kontekst pravne tekovine EU - rekao je Mimica.

U ministarstvu spoljnih i evropskih poslova nezvanično su izjavili da se ništa neće raditi EK iza leđa. Promena međudržavnog ugovora između Hrvatske i Rusije kojim se reguliše pitanje projekta Južni tok bila bi potrebna u slučaju promene tranzitnog pravca gasovoda koji sada zaobilazi Hrvatsku.

Važeći ugovor između Hrvatske i Rusije, kojim se regulišu prava i obaveze oko izgradnje i korištenja gasovoda Južni tok na hrvatskom teritoriju, sastavljen je 2. marta 2010. u Moskvi. U ime Hrvatske potpisao ga je tadašnji ministar privrede Đuro Popijač.

Ruski ambasador u Hrvatskoj Robert Vartanovič Markarjan nedavno je izjavio da je na osnovu te studije jasno da Hrvatska definitivno neće biti tranzitna zemlja za gasovod Južni tok. U tom slučaju priključak bi se radio iz Srbije, kroz koju prolazi magistralni vod gasovoda.

Po Ugovoru, Plinacro i Gasprom moraju da naprave zajedničku kompaniju u kojoj će svaka strana imati po 50 odsto učešća. Ugovor je ratifikovan u Saboru i potpisao ga je predsednik Ivo Josipović, naveo je list.

Povezane vesti: "Jutarnji list": Rusija ucenjuje Hrvatsku zbog Južnog toka Mađarska firma MVM kupila 50 odsto udela u "Južnom toku" Putin na jesen u Srbiji? Bajatović najavio razgovore u Hrvatskoj o Južnom toku "Gasprom" i Slovenija osnovali zajedničku firmu za "Južni tok"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.