Mešihat: Tadić nedorečen o legalitetu Islamske zajednice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mešihat: Tadić nedorečen o legalitetu Islamske zajednice

NOVI PAZAR - Portparol Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Sead Šaćirović izjavio je danas da je zadovoljan što je predsednik Srbije Boris Tadić odgovorio na pismo predsednika Mešihata Muamera Zukorlića, ali i izrazio bojazan da je Tadić ostao nedorečen po pitanju legaliteta i legitimiteta jedinstvene Islamske zajednice.

"Tadić je tokom predizborne kampanje u Novom Pazaru i okolnim gradovima dao javna obećanja da će se zalagati za sprovođenje zakona o crkvama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i verskim zajednicama, u kojem se navodi da Islamska zajednica može biti samo jedna i jedinstvena u ovoj državi", rekao je Šaćirović na konferenciji za novinare.

Tadić je u pismu naveo da se zalaže za dosledno poštovanje Ustava i zakona, koji jasno i precizno regulišu pitanja rada i delovanja verskih zajednica.

"Prema zakonu crkve i verske zajednice su ravnopravne i odvojene od države, slobodne i samostalne da uređuju svoju unutrašnju organizaciju. Ustavom su zajemčena individualna i kolektivna prava nacionalnih manjina, pa samim tim i muslimana, a oni sami treba da odlučuju o pojedinim pitanjima vezanim za svoju kulturu i obrazovanje, u skladu sa zakonom", navodi se u Tadićevom pismu.

Šaćirović je rekao da se u Tadićevom pismu naziru "dvojni standardi i šupljine", i da se ostavlja prostor za manipulaciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.