Izvor: B92, 26.Sep.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mešihat nezadovoljan odgovorom

Novi Pazar -- Mešihat Islamske zajednice u Srbiji nezadovoljan odgovorom Generalnog sekretarijata predsednika Srbije povodom poziva da se zaštite prava muslimana u Srbiji.

Kako je na konferenciji za novinare u mešihatu rekao portparol Sead Šaćirović, problem sprovođenja veronauke u školama u Sjenici i Tutinu bio je samo jedan od povoda za pismo predsedniku Borisu Tadiću, kao i da se od njega očekivalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da "naredi resornim ministarstvima da dosledno poštuju zakon".

On je podsetio da je pismo glavnog muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića usledilo nakon što su se ministarstva vera i prosvete "oglušila o upozorenja" mešihata da su direktori škola u tim mestima za predavače veronauke postavili nekvalifikovana lica.

Šaćirović je izrazio zadovoljstvo mešihata zbog, kako je rekao, predsednikovog poštovanja Ustava i zakona, ali i bojazan zbog "nedorečenosti po pitanju legaliteta i legitimiteta Islamske zajednice". Portparol mešihata je podsetio da se Tadić u predizbornoj kampanji izjašnjavao za jedinstvenu Islamsku zajednicu i pozvao predsednika da to "obećanje održi" .

U odgovoru predsednikovog Genrealnog sekretarijata mešihatu ukazuje se da se predsednik Srbije zalaže za dosledno poštovanje Ustava i zakona koji jasno i precizno regulišu pitanja delovaja crkava i verskih zajednica, ravnopravnih i odvojenih od države, slobodnih i samostalnih da uređuju svoju unutrašnju organizaciju.

Naglašava se da predsednik insistira na poštovanju ustavom zajemčenih individualnih i kolektivnih prava pripadnika nacionalnih manjina, pa samim tim i muslimana, kao i da oni sami odlučuju o pojedinim pitanjima koja se odnose na njihovu kulturu i obrazovanje.

Ističe se i da je Generalni sekretarijat, po nalogu predsednika, zatražio informaciju od nadlženih ministarstava povodom svih navoda mešihata.

Od oktobra prošle godine u Srbiji deluju dve islamske zajednice - Islamska zajednica Srbije kojom rukovdoi reis-ul-ulema Adem Zilkić i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji čiji je lider Zukorlić. One se međusobno ne priznaju, a pitanje naimenovanja nastavnika veronauke samo još jedan od povoda za sporenja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mešihat: Tadić nedorečen o legalitetu Islamske zajednice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2008

NOVI PAZAR - Portparol Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Sead Šaćirović izjavio je danas da je zadovoljan što je predsednik Srbije Boris Tadić odgovorio na pismo predsednika Mešihata Muamera Zukorlića, ali i izrazio bojazan da je Tadić ostao nedorečen po pitanju legaliteta i legitimiteta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.