Mesić on the Koridor again

Izvor: RTS, 09.Feb.2010, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić on the Koridor again

Stjepan Mesić još jednom ponovio da bi presekao koridor u slučaju izdvajanja Republike Srpske iz BiH. Nisam ja ratnohuškač, već oni koji nagovaraju Milorada Dodika na raspisivanje referenduma, rekao Mesić.

Upkros oštrim reakcijama na njegovu nedavnu izjavu, hrvatski predsednik Stjepan Mesić ponovio je da bi presekao koridor u slučaju izdvajanja Republike iz Bosne i Hercegovine, tvrdeći da on nije ratnohuškač >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << već oni koji nagovaraju premijera RS Milorada Dodika na raspisivanje referenduma.

Mesić je priznao da je početkom rata u Hrvatskoj tražio da dođu snage za preventivu kako bi se JNA preplašila ako bi napala Hrvatsku, a što su Ujedinjene nacije odbile, i istakao da bi to opet tražio i kad je reč o BiH.

"Hoće li to napraviti NATO, vojska BiH ili Hrvatska vojska, zna se ko o tome odlučuje", rekao je Mesić u razgovoru za Hrvatski radio i istakao da je Dejton garant BiH, a da bi on presekao koridor u slučaju izdvajanja RS iz BiH.

Mesić tvrdi da ga napadaju "četnikoidi i ustašoidi" zato što im on smeta u razvijanju koncepcije, da uzmu svoj deo plena u BiH.

"I sad se pojavi premijer Dodik koji kaže da će sprovesti referendum i RS pripojiti Srbiji. Naravno, neće je pripojiti Finskoj. U tome su Dodika podržali i ustašoidi koji imaju svoje računice", rekao je Mesić.

Ističući uverenje da BiH mora da opstane, Mesić je izjavio da bi predsednik Srbije Boris Tadić trebalo kao i on, da poruči građanima BiH da im je BiH kuća, da je Sarajevo glavni grad i da tamo kreiraju politiku.

"Ali, nisam ja ratni huškač nego oni koji Dodika nagovaraju na referendum", rekao je Mesić.

Mesić: Hrvatska popravila odnose sa susedima

Odlazeći hrvatski predsednik je ocenio da je Hrvatska uspela da se otvori prema Evropi i svetu i uspostaviti normalnije odnose na međunarodnoj sceni, i naglasio da su "danas normalniji odnosi Hrvatske sa susedima".

Razloge poboljšanja odnosa sa susedima Mesić vidi i u tome da su se "kolektivi oslobodili krivice za ratne zločine, i za zločine su okrivljeni pojedinci".

Mesić je izrazio zadovoljstvo postupcima premijerke Jadranka Kosor, izrazivši verovanje da ona kao vicepremijerka nije znala šta sve radi tadašnji premijer Ivo Sanader koji je po njemu uspostavio duplu liniju komandovanja.

S druge strane, bio je vrlo kritičan prema Katoličkoj crkvi za koju je rekao da u Hrvatskoj ima izražen uticaj, ali i da se na najbrutalniji način umešala i u poslednje predsedničke izbore.

"Takvi slučajevi se mogu rešiti samo tako da se sveštenici koji žele, kao pojedinci uključe u politiku, ali da moraju znati da kroz crkvu imaju svoju posebnu misiju", rekao je Mesić.

Rekavši da odlazak s funkcije nije i zbogom politici, Mesić je rekao da je time mislio da će ostati, ali da se neće baviti operativnom politikom iako će se staviti na raspolaganja ako ga budu zvali.

"Malo ću raditi na beleškama i imam dosta poziva za neka predavanja", rekao je Mesić.

Dodavši da neće odbiti pozive za pomoć u mirovnim pregovorima između Sirije i Izraela ako ga budu zvali, Mesić je rekao da ne namerava da se pridruži nijednoj stranci.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.