Izvor: Nezavisne Novine, 03.Sep.2016, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Nijemci ne trpe novčano zbog pomoći izbjeglicama

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel, čija se konzervativna stranka suočava sa mogućim porazom na sutrašnjim izborima u njenoj pokrajini, odbacila je danas optužbe antiimigrantski nastrojenih kritičara da njena vlada manje troši na Nijemce zbog velikog priliva izbjeglica, javlja Rojters.

Merkel je, u intervjuu za današnje izdanje lista "Bild", snažno branila odluku koju je donijela prije godinu dana da otvori vrata stotinama hiljada izbjeglica koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << su većinom bježale od sukoba na Bliskom istoku.

"Nismo nikome u Njemačkoj smanjili novčana primanja kao rezultat toga što pružamo pomoć izbjeglicama. Zapravo smo u nekim oblastima zabilježili socijalna poboljšanja", rekla je njemačka kancelarka.

Ona je istakla da Nijemcima ništa nije oduzeto.

"I dalje postižemo naš veliki cilj održavanja i poboljšanja kvaliteta života u Njemačkoj", rekla je Merkel, dan pred ključno glasanje u istočnoj pokrajini Meklenburg-Forpomern.

Zbog velikog priliva izbjeglica i migranata, popularnost Merkelove je opala na najniži nivo u proteklih pet godina - na 45 odsto, ali ona nema namjeru da se izvinjava i kaže da bi, kada bi se danas suočila sa istom situacijom, isto postupila.

"Prije godinu dana nije bilo riječi o otvaranju granice za sve, već o tome da se granice ne zatvore za one koji su nam došli preko Mađarske, pješice, i preko im je bila potrebna pomoć", rekla je Merkel "Bildu".

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel je, prema rezultatima anketa, u pokrajini Meklenburg-Forpomern "rame uz rame" sa antiimigrantski nastrojenom Alternativom za Njemačku (AfD), navodi britanska agencija.

Merkel je pozvala glasače na predizbornom skupu u Bad Doberanu, malom gradu u toj pokrajini, da održi na vlasti regionalnu koalicionu vladu desnog centra.

"Trka će biti tijesna. Svaki glas će biti važan", poručila je kancelarka.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.