Mediji: Srbija najviše ulaže u odbranu na Zapadnom Balkanu

Izvor: Beta, 08.Dec.2020, 11:34

Mediji: Srbija najviše ulaže u odbranu na Zapadnom Balkanu

Srbija je za odbranu u 2020. godini izdvojila najviše sredstava od svih zemalja bivše Jugoslavije, odnosno Zapadnog Balkana, dok se u regionu nalazi na četvrtom mestu - iza neprikosnovene Rumunije, zatim Madjarske koja značajno povećava izdvajanja za potrebe vojske, ali i Bugarske."Podaci o rebalansima budžeta za 2020. i planovima za iduću godinu govore da ekonomska kriza uglavnom ne utiče na nabavke naoružanja u regionu i da mnoge zemlje planiraju da iduće godine povećaju izdvajanja za odbranu. Ta povećanja, koja otkrivaju podaci država regiona, NATO i MMF, dogadjaju se i pored realnog pada BDP-a i rasta državnog duga", navodi portal Balkanska bezbednosna mreža u uporednoj analizi vojnih budžeta zemalja regiona.Ti podaci ukazuju da je ove godine za sektor odbrane najviše potrošila Rumunija - 5,5 milijardi dolara, zatim Madjarska 1,8 milijardu, Bugarska 1,2 milijarde, dok je Srbija za te potrebe namenila 1,04 milijardi dolara. Crna Gora od svih zemalja ima najmanji vojni budžet ali je najbliža NATO standardima po procentu izdvajanja za odbranu u odnosu na Bruto društveni proizvod.Srbiju sledi Hrvatska koja za funkcionisanje sistema odbrane izdvaja 970 miliona, Slovenija 515 miliona, Albanija 210 miliona, Bosna i Hercegovina 174 miliona, Severna Makedonija 164 miliona i Crna Gora, koja za vojsku izdvaja 97 ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mediji: Srbija najviše ulaže u odbranu na Zapadnom Balkanu

Izvor: Danas, 08.Dec.2020

Srbija je za odbranu u 2020. godini izdvojila najviše sredstava od svih zemalja bivše Jugoslavije, odnosno Zapadnog Balkana, dok se u regionu nalazi na četvrtom mestu - iza neprikosnovene Rumunije, zatim Mađarske koja značajno povećava izdvajanja za potrebe vojske, ali i Bugarske.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.