Marti spreman da istraži i stravičan zločin u Sijekovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2011, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marti spreman da istraži i stravičan zločin u Sijekovcu

BANJALUKA -

Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti potvrdio je spremnost da dođe u Sijekovac kod Broda i započne istragu o stravičnom zločinu u tom selu, kada su pripadnici HVO-a sredinom 1992. ubili 59 žena i dece, kojima su pre streljanja izvadili organe.

Marti je za taj slučaj zainteresovan i zbog sumnje da su u vađenje organa i njihovu prodaju bili upetljani i pojedini pripadnici OVK, koji su u to vreme bili u sastavu zloglasne "Handžar divizije", piše "Pres".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Milica Marković tvrdi da je o monstruoznom zločinu u Sijekovcu razgovarala i sa predsednikom Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava u tom telu Hristosom Purguridesom.

Prema njenim rečima, i Purgurides je, baš kao i Marti, zainteresovan da se rasvetli jedan od najstravičnijih zločina u BiH.

"Potrebno je da se podnese zvaničan zahtev ovom komitetu. Marti nam je otkrio sve detalje procedure. Po povratku u BiH razgovaraću sa predstavnicima udruženja i svima koji imaju dokaze o ovom zločinu", rekla je Markovićeva.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović rekao je da je dobro što je Markovićeva u Savetu Evrope pokrenula pitanje zločina u Sijekovcu, jer bi to moglo biti rešenje slučaja koji je 20 godina obavijen velom tajne.

Profesor na beogradskom Fakultetu za bezbednost Darko Trifunović, koji je pažljivo analizirao Martijev izveštaj i povlačio paralele sa dostupnim informacijama o stravičnom zločinu u Brodu, izjavio je ranije da sve upućuje na zaključak da je određena grupa istih ljudi umešana u zlodelima na Kosovu i u Posavini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.