Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Sep.2018, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Macura: Protest zbog lošeg položaja majki, a ne zbog politike

Poslanica Pokreta centra Tatjana Macura negirala je danas tvrdnju šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića da su političke partije organizovale protest majki, trudnica i porodilja ispred Vlade Srbije i navela da je to učinila ona - isključivo sa ciljem da se izmeni Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom u delu koji otežava njihov položaj.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Macura je rekla da ona poseduje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i dokument da je inicirala održavanje tog skupa i da je, takođe, organizovala i obezbeđenje, zbog čega je naročito zadovoljna zbog toga što je protest protekao mirno i dostojanstveno, "bez ružne reči i pominjanja bilo koje partije i političke organizacije".

"Niko drugi nije organizovao taj skup niti bilo ko stoji iza njega osim majki, trudnica i porodilja", rekla je ona.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović nazvao je juče protest trudnica i porodilja nezadovoljnih Zakonom o finansijskoj porodici sa decom protestom pojedinih stranaka i nevladinih organizacija protiv Vlade Srbije.

On je tokom rasprave o izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju rekao da su "inspiratori protesta oni koji se mnogo ne brinu ni za žene ni decu ni demokratsku budućnost Srbije".

Macura je navela da je skup održan jer aktuelne odredbe stavljaju tu populaciju u težak položaj i ponovila da je učestvovala i u pisanju preloga izmena tog zakona.

Prema njenoj oceni, zakonodavac bi trebalo da smanji sa 18 na 12 meseci period u kojem se računa prosečna zarada porodilja pre odlaska na bolovanje, baš zbog toga što žene u reproduktivnom dobu teško dolaze do stalnog posla i veoma često rade tako da su nevidljive za sistem.

Ona se založila i za to da svim ženama bude obezbeđenja nadoknada od najmanje minimalne zarade, jer su dosadašnje nadoknade koje su u pojedinim slučajevima bile u rasponu od 1.000 do 3.000 dinara apsolutno uvredljive.

Macura je rekla i da se zakonom loše tretiraju i majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom i poljoprivredne osiguranice.

Ona je dodala da je dobro što je odlučeno da se pomogne porodicama koje se odluče na treće i četvrto dete ali da bi zakonom trebalo da budu obuhvaćene i porodice koje su se na taj korak već odlučile.

"Novca u budžetu ima, ali se on loše raspoređuje. Može da se prebaci sa viška administracije, sa komercijalnih usluga fontana, novogodišnje rasvete u septembru ili od milijardi dinara koje se troše na održavanje neprofitabilnih preduzeća", rekla je ona.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Macura: Organizovala sam protest zbog lošeg položaja majki a ne zbog politike

Izvor: Beta, 27.Sep.2018

Poslanica Pokreta centra Tatjana Macura negirala je danas tvrdnju šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića da su političke partije organizovale protest majki, trudnica i porodilja ispred Vlade Srbije i navela da je to učinila ona - isključivo sa ciljem da se izmeni...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.