Lokalni izbori u Zemunu

Izvor: RTS, 02.Jun.2013, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalni izbori u Zemunu

Do 18 sati na birališta izašlo 31 odsto birača. Građani Zemuna birali su novi sastav opštinskog parlamenta, a za odbornička mesta nadmetalo se ukupno 14 izbornih lista. Lokalni parlament u Zemunu ima 57 odbornika.

20.10 - Zatvorene birališta u Zemunu. Izbori protekli bez ikakvih nepravilnosti.

18.36 -  Odziv do 18 sati bio je 31 odsto, rekao je predsednik Opštinske izborne komisije Marinko Šakan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
14.50 - Do 14 časova glasalo 18,26 odsto birača. 

10.54 - Do 10 časova glasalo 5,5 odsto birača. 

Na lokalnim izborima u Zemunu građani su birali novi sastav opštinskog parlamenta, a za odbornička mesta nadmetalo se ukupno 14 izbornih lista. Birališta su zatvorena u 20 časova, a izborni proces je protekao bez nepravilnosti.

Predsednik Opštinske izborne komisije Marinko Šakan saopštio je da je do 18 časova glasalo 31 odsto birača. Prethodni presek bio je u 14 časova do kada je glasalo 18,26 odsto, rekao je Šakan. Odziv do 10 časova bio je 5,5 odsto.

Šakan je rekao da se izborni proces odvija bez ikakvih problema i da za sada nema nikakvih nepravilnosti. Biračka mesta biće otvorena do 20 sati. Preliminarni rezultati izbora, kako je rekao Šakan, trebalo bi da budu poznati do ponoći, dok se konačni očekuju sutra. 

Zemun bi do 17. juna trebalo da dobije novi parlament, ukoliko izbori ne budu ponovljeni. Pravo glasa na izborima ima nešto više od 160.000 građana, a oni će se izjašnjavati na 106 biračkih mesta.

Prva lista na glasačkom listiću je lista Srpska napredna stranka - Aleksandar Vučić, zatim sledi lista koalicije Demokratska stranka Srbije - grupa građana Dveri, kao i lista "Ivica Dačić-SPS-PUPS-JS-SDPS-Pokret veterana", piše na opštinskom sajtu.

Među učesnicima izborne trke u Zemunu su i liste Demokratske stranke, Srpske radikalne stranke, Grupe građana Zemunski pokret - Pokret radnika i seljaka - prof. Miša Krstić, lista Građanska alternativa - Goran Mandić, kao i lista Liberalno demokratska partija - Čedomir Jovanović.

Takođe, na izbornom listiću je i lista pod rednim brojem devet - "Moj Zemun grad - Milan Nadoveza Naja", zatim lista "Zemun naš grad - Građanski pokret Zemun - URS - SPO", kao i lista "Grupa građana za Zemun - Pokret za razvoj Batajnice".

Građani se opredeljuju i između liste "Socijaldemokratski savez - prof. dr Danica Grujičić", liste "SNP 1389 - srpski Zemun - Miša Vacić", kao i liste grupe građana "Zemunska priča - naša stvar - treća Srbija".

Budućim odbornicima zemunske opštine mandati treba da budu dodeljeni u roku od 10 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata. Lokalni parlament u Zemunu ima 57 odbornika.

Na prošlim izborima 7. juna 2009. godine, SNS je osvojila 23, koalicija "Za evropski Zemun" 19 mandata, SRS šest, koalicije SPS-PUPS-JS i DSS-NS-NP po četiri odbornička mesta, a Lista za toleranciju Rasima Ljajića jednog odbornika.

Posle tih izbora vlast u toj opštini formirali su SNS, SPS-PUPS-JS i DSS. Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić raspisao je izbore u Zemunu 17. aprila. Krajem godine redovni izbori trebalo bi da budu održani i u opštini Voždovac.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.