Lokalni izbori u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 19.Maj.2013, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalni izbori u Hrvatskoj

Hrvati danas biraju opštinske načelnike, gradonačelnike i župane kao i lokalna i regionalna tela za iduće četiri godine. Do 16 časova glasalo je 32,99 odsto birača.

U Hrvatskoj se održavaju lokalni izbori na kojima 3,7 miliona birača bira opštinske načelnike, gradonačelnike, župane, njihove zamenike, kao i članove lokalne i regionalne samouprave.

Do 16 časova glasalo je 32,99 odsto birača (1.184.813), >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštila je Državna izborna komisija Hrvatske.  Najbolji odziv je u Ličko-senjskoj županiji (39,4 odsto), a najslabiji u Primorsko-goranskoj (29,39) i Koprivničko-križevačkoj (29,96 odsto).

Gledano po gradovima, najveći odziv je u Gospiću (40,27 odsto), a najmanji u Rijeci (22,17 odsto). U Zagrebu je na birališta izašlo 30,81 odsto birača.

Organizacija civilnog društva GONG čiji posmatrači prate izbore, saopštila je da je primila prijave građana o dva pokušaja kupovine glasova za 200 i 400 kuna (26 i 52 evra) u Slavonskom Brodu i Viru, ukoliko fotografijom na mobilnom telefonu kandidatima dokažu kako su

glasali.

U saopštenju se navodi da je povećan broj žalbi na profesionalnost biračkih odbora, na ponašanje kandidata i kršenje izborne tišine.

Na izborima se biraju i zamenici opštinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz redova pripadnika hrvatskog naroda u jedinicama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva.

Biraju se, među ostalima, 20 župana i gradonačelnik Zagreba, koji ima i status županije, kao i još 555 gradonačelnika i opštinskih načelnika i njihovih zamenika. U opštinska i gradska veća bira se 7.367 većnika, a u županijske skupštine 887 zastupnika.

U 73 jedinice lokalne samouprave biraju se 75 zamenika iz redova nacionalnih manjina i pripadnika hrvatskog naroda. Od njih su 39 zamenici iz redova srpske manjine, sedam italijanske, po četiri iz češke i mađarske, po dva iz rusinske, romske i bošnjačke, a jedan iz reda slovačke manjine, dok je 14 zamenika iz redova hrvatskog naroda tamo gde neka od nacionalnih manjina ima većinu.

Prema podacima Državne izborne komisije, za zamenike iz redova srpske manjine važeća je 101 kandidatura. Pripadnik manjine koji želi da glasa i na tim izborima, mora da traži od članova biračkog odbora poseban listić.

Biračka mesta otvorena od 7 do 19 časova, a potom se očekuju i prve izlazne ankete.

Redovni lokalni izbori održavaju se treće nedelje u maju svake četvrte godine.

Izbori su i pravi test za vladajuću koaliciju levog centra koja je izgubila na aprilskim izborima za hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Danas lokalni izbori

Izvor: Cafe.ba, 19.Maj.2013

U Hrvatskoj se danas održavaju izbori za opštinske načelnike, gradonačelnike i župane, kao i lokalna i regionalna tijela za iduće četiri godine.Pravo glasa ima više od 3,7 miliona glasača, koji će birati 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije, te još 555 gradonačelnika...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.