Ljajić o odluci Tribunala: Nema uslova za izručenje radikala

Izvor: N1 televizija, 30.Nov.2016, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić o odluci Tribunala: Nema uslova za izručenje radikala

Srbija će i mora da poštuje svoje zakone, poručili su danas premijer Aleksandar Vučić i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić povodom objavljivanja međunarodne poternice za funkcionerima Srpske radikalne stranke.

"Nemojte da brinete, Srbija će poštovati svoje zakone i međunarodne norme i neće ugroziti ni svoje građane, ni svoj ugled u svetu", rekao je Vučić. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

Dačić: Ništa novo

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom zahteva Haškog tribunala da troje članova Srpske radikalne stranke bude izručeno tom sudu, da se ništa novo nije dogodilo osim što je skinuta oznaka poverljivosti sa tog dokumenta.

"Ništa se novo nije desilo, osim što je skinuta oznaka poverljivosti. Promene naših stavova nema", rekao je Dačić novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ministar je dodao da će javnost biti obaveštena ukoliko bude promene u stavu Vlade Srbije a da je Ministarstvo spoljnih poslova dužno da zastupa državnu politiku.

Komentarišući ocenu Evropske komisije da Srbija ne saradjuje dovoljno sa Haškim tribunalom, Dačić je rekao da "ni oni sami više ne znaju šta će da izmisle". "Sada pričamo o procesu protiv (Vojislava) Šešelja koji je oslobodjen. Ovo nije poternica za nekim ko je izvršio ratne zločine već za, koliko sam obavešten, nepoštovanje suda", rekao je Dačić.

Ljajić: Srbija u pravnom vakumu

Ljajić je u razgovoru sa Radio Slobodna Evropa kazao da se Srbija nalazi u pravnom vakuumu jer je naš sud doneo odluku, odnosno rešenje da nema uslova za izručenje tri naša građanina koje je Hag optužio za nepoštovanje Suda.

"Nikakva politička odluka ne može da anulira odluku suda", izjavio je Ljajić povodom objavljivanja poternice Tribunala za funkcionerima Srpske radikalne stranke Petrom Jojićem, Vjericom Radetom i Jovom Ostojićem, koji su pred Tribunalom optuženi za nepoštovanje suda.

Mi ne možemo da derogiramo sudsku odluku, ma kakva ona bila, bez obzira da li se slagali sa njom ili ne. Ne možemo napraviti nijedan korak koji bi značio poništavanje te odluke, poručio je Ljajić.

Što se posledica tiče, naglasio je on, sigurno da nije dobro da zemlja bude ponovo proskribovana kao strana koja ne sarađuje sa Hagom, iako ta ocena ne može da stoji, s obzirom da je 45 državljana Srbije koji su optuženi za ratne zločine izručeno Hagu.

Zato je teško u ovom trenutku osuditi Srbiju za nesaradnju sa Tribunalom, rekao je Ljajić.

Obaveza Srbije je, pre svega, da poštuje pravni poredak, kako domaći, tako i međunarodni. Mi smo do sada izvršili sve svoje obaveze prema Tribunalu i ovo je jedino preostalo

pitanje, zaključio je Ljajić.

Tribunal je njih troje optužio da su uticali na svedoke u procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Haški tribunal je Srbiju već prijavio Savetu bezbednosti UN zbog kako se navodi nesaradnje u slučaju troje radikala.

Podsetimo, nalog za njihovo hapšenje, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine, ali po njemu ni do danas nije postupljeno.

Ocenivši da je Srbija nekoliko puta odbila da postupi po nalogu suda, da uhapsi i u Hag izruči troje radikala, Tribunal je 5. oktobra izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića, Radete i Ostojića.

Tim nalogom, s kojeg je danas skinuta oznaka poverljivosti, Tribunal nalaže ovlaščenim službama i zvaničnicima "svih država članica UN da smesta deluju... u cilju hapšenja, pritvaranje i prebacivanja u Tribunal" troje optuženih.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.