Ljajić: Namirnice neće poskupeti

Izvor: Blic, 22.Maj.2014, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Namirnice neće poskupeti

Imamo plan kako da sprečimo bilo kakvo poskupljenje osnovnih životnih namirnica, kaže za „Blic“ ministar trgovine Rasim Ljajić

Prema Ljajićevim rečima, Ministarstvo trgovine spremilo je uredbu kojom se ograničavaju marže za pet osnovnih životnih namirnica.

- Pratimo situaciju i uredbu ćemo aktivnirati ukoliko se pokaže da proizvođači ili trgovci podižu cene - kaže ministar trgovine.

Na pitanje „Blica“ zašto se ta mera ne aktivira >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odmah, ministar Ljajić kaže da svako ograničavanje može biti „mač s dve oštrice“.

- Uvek ovakve odluke donose opasnost od nestašica roba na tržištu. Međutim, o našim namerama upoznali smo brojne proizvođače i trgovce koji, na sreću, u velikom broju ni ne pokušavaju da poskupe proizvode. Čak su počele da stižu i informacije da pojedini veći lanci smanjuju marže, posebno na flaširanu vodu - kaže Ljajić.

1 dinar od svakog prodatog primerka "Blica" dajemo za decu ugroženu poplavama

Ministar podseća i da su od prošlog petka na terenu širom Srbije tržišni inspektori koji kontrolišu snabdevenost i cene namirnica u trgovinama.

- Pojačane kontrole nastavićemo i kada se situacija smiri. Mislim da su svi oni koji su mislili da od ove nesreće mogu ekstra da zarade sada svesni da ćemo striktno poštovati odredbe Zakona o trgovini, koji predviđa kazne za špekulativne radnje do dva miliona dinara i zabranu rada od šest meseci do dve godine - dodaje Ljajić.

Ministar trgovine kaže i da Srbija neće, kako je to juče uradila Vlada Republike Srpske, doneti naredbu da svi trgovci i proizvođači ne smeju prodavati robu po cenama višim od onih pre katastrofalnih poplava.

- Za tim zasad nema nikakve potrebe. Pratićemo šta se dešava na tržištu, svakodnevno kontrolisati trgovce na čitavom području Srbije i pravovremeno reagovati. Važno je i da su svi oni koji su pokušali da zarade na tuđoj nesreći naišli i na snažnu društvenu osudu - konstatuje ministar Ljajić.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Sprečićemo poskupljenje namirnica

Izvor: Radio 021, 22.Maj.2014

Imamo plan kako da sprečimo bilo kakvo poskupljenje osnovnih životnih namirnica, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.