Izvor: RTS, 06.Dec.2022, 13:45

Lajčak: Zabrinjava bezbednosni vakuum na severu KiM

Specijalni izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je "da nije dobro što na severu KiM postoji bezbednosni vakuum", i da je o tome, uključujući vanredne opštinske izbore i povratak Srba u institucije, između ostalog razgovarao sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem.
Lajčak je medijima u Prištini preneo da je o povratku Srba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u institucije na severu razgovarao i sa Aleksandrom Vučićem prethodnog dana u Beogradu, kao i o energetici i nestalim osobama. Sa Lajčakom se sastao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Jedna stvar je jasna, stvoren je ozbiljan, bezbednosni vakuum, to nije dobro, nije dobro za ljude, nije dobro ni za koga. Želimo da se vrati normalna situacija, kada je policija bila tamo i radila svoj posao, kada je pravosuđe funkcionisalo", istakao je Lajčak.
Dodao je da je sa obojicom sagovornika razgovarao o nastavku dijaloga u Briselu, ističući da želi da iskoristi zamah i da se radi da dođe do sastanka na visokom nivou koji će se baviti normalizacijom odnosa.
"Želimo da se taj sastanak održi u roku od nekoliko nedelja", poručio je Lajčak i dodao da je njegov stav o Zajednici srpskih opština da su dve strane preuzele obaveze za implementaciju postignutih sporazuma.
Istakao je da nije za rokove oko postizanja konačnog dogovora o normalizaciji odnosa.
"Videćemo šta će biti u martu. Važno je da su se dve strane usaglasile oko sastanaka. Sve zavisi od Kosova i Srbije", naveo je Lajčak.
Poručio je da u EU ne žele da predstojeći vanredni lokalni izbori na severu KiM budu faktor detabilizacije i da je u ovom trenutku teško bilo šta drugo kazati.
Podvukao je da su u dijalogu i Beograd i Priština preuzele obaveze, neke su implementirane a neke nisu, a, kako je rekao, princip "pacta sunt servanda"- ispunjavanja dogovorenih obaveza, nalaže obema stranama da sve što je potpisano mora biti implementirano.
"U bilo kom drugom slučaju obezvređuje se dijalog i proces nikada neće uspeti", zaključio je Lajčak u Prištini.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: Nije dobro što je stvoren bezbednosni vakuum na severu

Izvor: Danas, 06.Dec.2022

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas u Prištini posle razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da nije dobro što je stvoren bezbednosni vakuum na severu.

Nastavak na Danas...

Bivši posrednik pregovora Kosova i Srbije: Nepostizanje sporazuma pokazatelj slabosti lidera

Izvor: VOA, 07.Dec.2022, 05:35

“Nemam utisak da je ijedna od strana, Beograd ili Priština, odlučila da želi rešavanje problema. I to me brine”, smatra Robert Kuper, nekadašnji posrednik u tehničkom dijalogu Kosova i Srbije. On je za Glas Amerike govorio neposredno nakon još jedne u nizu poseta specijalnog izaslanika Evropske...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.