Kuburović na ministarskom Forumu EU-Zapadni Balkan u oblasti pravosuđa

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Okt.2018, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović na ministarskom Forumu EU-Zapadni Balkan u oblasti pravosuđa

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović danas i sutra učestvuje na Ministarskom forumu EU-Zapadni Balkan u Tirani u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova.

Ona je danas predstavila rezultate i preduzete mere Srbije u unapređenju vladavine prava i uspostavljanja unapređenih standarda u okviru pravosuđa.

Kuburović je podsetila da je 2013. godine Nacionalna strategija reforme pravosuđa za period >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 2013-2018. godine predviđala nezavisnost, nepristrasnost, stručnost, odgovornost i efikasnost pravosuđa kao pet osnovnih načela reforme.

Ona je navela da su tokom tih pet godina od donošenja Strategije preduzete mnoge reforme kako bi se postigli ti ciljevi, da je napredak postignut, ali da "sigurno još ima mnogo prostora za dalja poboljšanja".

Kuburović je dodala da tekuća reforma Ustava Republike Srbije predstavlja "sjajnu i retku priliku" da se ojačaju i poboljšaju svi aspekti pravosudnog sistema i da se stvori "čvrsta osnova za sve buduće reforme".

Govoreći o ustavnoj reformi, Kuburović je navela da njen cilj treba da bude eliminisanje političkog uticaja na pravosuđe sa jedne strane i, sa druge strane, stvaranje osnove za stručnije, efikasnije i odgovornije pravosuđe.

Kao najveće aktivnosti i izazove, ministarka je izdvojila besplatnu pravnu pomoć, informacione-komunikacione tehnologije (IKT) i alternativno rešavanje sporova (ARS).

"Podsticanje efikasnosti i kvaliteta pravde je tesno povezano sa pristupom pravdi. Ministarstvo pravde je uložilo velike napore u ovoj oblasti. S tim u vezi, Vlada Srbije je u septembru konačno usvojila Nacrt Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, nakon široke i dugotrajne javne debate, opsežnih konsultacija i revizija nekoliko nacrta, koje su trajale duže od 10 godina", istakla je Kuburović.

Ona je rekla da je cilj ovog zakona da se obezbedi efektivan i ravnopravan pristup pravdi, da se uspostave standardi za odgovornost i kontrolu kvaliteta usluga, kao i da se uspostavi evidencija o pružaocima usluga besplatne pravne pomoći.

"Očekuje se da predlog zakona bude pred narodnim poslanicima tokom oktobra", navela je Kuburović.

Ona je ukazala da je usvajanjem novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, stvorena dobra normativna osnova za uspostavljanje novog sistema organizacije rada tužilaštava i sudova, kao i za jačanje stručnih resursa državnih organa, poput uvođenja finansijskih forenzičara.

"Više od 300 sudija, tužilaca, policajaca i predstavnika drugih relevantnih institucija prošlo je obuku za efikasno sprovođenje ovog zakona. Već imamo i prve rezultate primene zakona - za nešto više od sedam meseci sudovi su izrekli 142 osuđujuće presude od kojih su 54 zatvorske kazne", rekla je Kuburović.

Na marginama foruma, ministarka Kuburović sastala se i sa evropskom Komesarkom za pravosuđe, prava potrošača i ravnopravnost polova Verom Jurovom, sa kojom je razgovarala o sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23 i daljoj podršci EU Srbiji u procesu evrointegracija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.