Krila da je mučila Srbe; U SAD uhapšena pripadnica zloglasne jedinice Zulfikar

Izvor: B92, 02.Dec.2023, 17:03

Krila da je mučila Srbe; U SAD uhapšena pripadnica zloglasne jedinice Zulfikar

Američko ministarstvo pravde je saopštilo da je uhapšena Naturalizovana državljanka SAD iz BiH Nada Tomanić.

Ona je optužena zbog toga što je navodno stekla američko državljanstvo pri tome ne otkrivajući da je optužena za zlostavljanje zarobljenika, Srba iz BiH, tokom sukoba u toj zemlji 1990-tih.

Kako se navodi, Tomanić je uhapšena 30. novembra u Morgantaunu u američkoj državi Zapadna Virdžinija.

Tomanić se tereti za nezakonito pribavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državljanstva u dve tačke optužnice.

Ukoliko bude osuđena, preti joj maksimalna kazna od 10 godina zatvora po svakoj tački.

Osuda bi takođe značila automatsko oduzimanje američkog državljanstva.

Prema optužnici, Nada Tomanić (51) iz Zapadne Virdžinije navodno je služila u Specijalnoj jedinici Armije BiH Zulfikar tokom oružanog sukoba u toj zemlji 1990-ih godina.

Zajedno sa drugim vojnicima te jedinice, Tomanić je navodno učestvovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zarobljenih Srba na osnovu njihove etničke i verske pripadnosti.

U optužnici se navodi da je Tomanićeva prilikom podnošenja zahteva za dobijanje američkog državljanstva lažno tvrdila da nikoga nije progonila zbog njegove veroispovesti, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja i da nikada nije počinila krivično delo za koje nije uhapšena.

Ministarstvo pravde SAD je istaklo da je Tomanićeva već više od 10 godina američka državljanka i da je to pravo stekla "prikrivanjem kršenja ljudskih prava koje je počinila u BiH".

Američki Federalni istražni biro (FBI) istražuje ovaj slučaj.

Američko ministarstvo pravde izrazilo je zahvalnost Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu pravde Srbije i Međunarodnom rezidualnom mehanizmu Ujedinjenih nacija za krivične sudove koji su pružili pomoć u daljem sprovođenju istrage protiv Tomanićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nada Radovan Tomanić uhapšena u SAD pod sumnjom da je bila u jedinici Zulfikar u BiH

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Dec.2023

Američka državljanka Nada Radovan Tomanić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine (BiH), uhapšena je u Morgantownu u Zapadnoj Virdžiniji zbog sumnje da je prikrivala svoju ratnu prošlost u jedinici Zulfikar u BiH da bi dobila državljanstvo SAD. Prema optužnici, sada pedesetjednogodišnja Nada Radovan...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.