Krasnići raspisao parlamentarne izbore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2010, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krasnići raspisao parlamentarne izbore

PRIŠTINA -

Prvi prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji posle jednostranog proglašenja nezavisnosti pokrajine, biće održani 13. februara 2011, saopštio je u Prištini vršilac dužnosti privremenog predsednika Jakup Krasnići.

Kako je Tanjugu rečeno u albanskim političkim krugovima, Krasnići je odluku o izborima doneo posle današnjih konsultacija sa predsednicima stranaka u Prištini na kojima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako se tvrdi, datum izbora nije ni bio pominjan.

Na tom sastanku je samo napravljen dogovor sa strankama koje se protive održavanju izbora da taj proces ne bude odložen na duže od šest meseci.

Prevremeni izbori dolaze posle ostavke koju je na mestu pokrajinskog privremenog predsednika podneo Fatmir Sejdiju, zbog odluke Ustavnog suda u Prištini da se on nalazi u sukobu interesa.

Sejdijuov Demokratski savez Kosova (DSK), druga po snazi politička stranka u pokrajini, zalagala se da izbori budu održani u martu.

Dijalog Beograda i Prištine će, posle ove odluke najverovatnije biti odložen za nekoliko meseci, ocenjuju strani mediji, dok je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović mišljenja da prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji, neće uticati na otpočinjanje očekivanog dijaloga Beograda i Prištine.

"Pregovori će svakako početi po nekim lakšim pitanjima, dok će ona teža biti ostavljena za kasnije, a to će, svakako, biti posle konstituisanja nove kosmetske skupštine i vlade", rekao je Tanjugu državni sekretar Ivanović.

Ivanović je rekao da odluka o datumu održavanja izbora, albansko pitanje i da ne predstavlja iznenađenje, kao i da je takva odluka doneta na osnovu konsultacija sa međunarodnom zajednicom.

"Kosovske vlasti su potpuno nesamostalne i sve odluke oni donose u dogovoru sa međunarodnom zajednicom. Albanci su imali institucionalnu krizu kada je bivši predsednik Fatmir Sejdiju pokušao da bude izabran istovremeno i za predsednika stranke, što mu stranci nisu dozvolili i on je morao da podnese ostavku", naveo je Ivanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.