Kosovo nije uslov za EU

Izvor: RTS, 19.Maj.2011, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo nije uslov za EU

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo istakao je u razgovoru sa predsednikom Borisom Tadićem da EU neće stavljati pred Srbiju priznanje nezavisnosti Kosova kao uslov za evropske integracije. Srbija je na pravom putu ka članstvu, poručio Barozo.

Evropska unija neće stavljati pred Srbiju priznanje nezavisnosti Kosova kao uslov za njene evropske integracije, izjavio je predsednik Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << komisije Žoze Manuel Barozo, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poručili su večeras da se priznavanje nezavisnosti Kosova ne postavlja kao uslov za evrointegracije Srbije.

Predsednik Srbije je naglasio da se Srbija rukovodi kopenhaškim kriterijumima koji su potpuno jasni.

"U njima ne postoji odrednica da neka država na putu ka EU mora da prizna nezavisnot neke druge države ili dela svoje teritorije i Srbija se toga drži", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da nikada do sada u razgovorima sa evropskim zvaničnicima nije postavljan takav uslov.

Tadić je rekao da je Srbija svesna da i Evropska unija ima svoje unutrašnje konflikte i da joj novi ne trebaju i naglasio da se konflikt između Srba i Albanaca mora rešavati, ali tako da to ne podrazumeva da Srbija bilo kada prizna nezavisnost Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji sa novinare Barozo je precizirao da se priznavanje nezavisnosti Kosova ne postavlja pred Srbiju u njenom procesu evrointegracija, ali će pitanje Kosova biti uzeto u obzir prilikom izrade mišljenja Evropske komisije.

Barozo je, posle satanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, naglasio da je regionalna saradnja integralni deo procesa stabilizacija i pridruživanja EU i da predstavalja jedan od ključnih političkih kriterijuma koji se uzima u obzir prilikom izrade mišljenja Evropske komisije.

Ključ u rukama Srbije

Barozo se tokom dana sastao i sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem i tom prilikom je istakao da je EU rešena da Srbija što pre postane njena članica i da je važno da ostane na pravom putu.

Cvetković i Barozo složili su se da je 2011. godina od suštinskog značaja za proces evrointegracija Srbije.

Prvi čovek evropske komisije, koji boravi u Beogradu sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, istovremeno je istakao da Srbija iako je na pravom putu ima još dosta posla pred sobom.

"Na pravom ste putu, ali vreme protiče, a ključ je u vašim rukama za rešavanje svih problema. Ispunjavanje kriterijuma je neophodno, potrebni su nam rezultati", rekao je Barozo u obraćanju novinarima posle sastanka sa Cvetkovićem.

Cvetković je rekao da je od Baroza dobio podršku za sve ono što je Srbija do sada uradila, ali i za sve ono što treba da bude urađeno.

Barozo se tokom dana sastao i sa predsednicom Skupštine Slavicom Đukić Dejanović.

"Zaista vidimo Srbiju kao člana evropske porodice i ono što bi trebalo da uradite jeste da brzo prebrodite prepreke i pokažete rezultate, jer sve je u vašim rukama", rekao je Barozo, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Otvoren Info centar EU

Barozo i Cvetković otvorili su i Informacioni centar Evropske unije u Beogradu u kojem će građani moći da saznaju sve što ih interesuje o Uniji, procesu integracija i o fondovima EU.

Barozo je u beogradskom Domu omladine odgovarajući na pitanja građana rekao da postoji šansa da Srbija do kraja godine dobije status kandidata ukoliko napravi napredak u ispunjavanju uslova i da to samo od nje zavisi.

"Napredak postoji i mi ćemo u oktobru dati mišljenje, a rezultat zavisi od konkretnog napretka u ispunjavanju uslova", rekao je predsednik Evropske komisije.

Azilanti ruše kredibilitet 

Povodom pitanja lažnih azilanata koji u zemlje Evropske unije dolaze iz Srbije, Barozo je rekao da su nove mere na sprečavanju daljeg priliva azilanata dobre, ali da su mogle ranije da se sprovedu.

"Važno je za kredibilitet Srbije da se to pitanje reši i nadam se da će mere dati rezultat", rekao je Barozo.

Osim Baroza, Cvetkovića i Filea otvaranju EU info centra u Domu omladine, prisustvovali su, šef delagacije EU Vensan Dežer i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

EU info centar je projekat Delegacije EU u Beogradu čiji je cilj informisanje javnosti o Evropskoj uniji i njenim institucijama, kao i o odnosima između EU i Srbije.

Centar će građanima Srbije približiti evropske institucije i bolje ih informisati o dešavanjima vezanim za Evropske integracije, uključujući i projekte koje Evropska unija finansira na ovim prostorima.

Zajedno sa Barozom i Fileom, u Beograd je stigao i Miroslav Lajčak, koji je u timu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton zadužen za Zapadni Balkan, Rusiju i istočno partnertsvo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Barozo: Kosovo nije preduslov za EU

Izvor: B92, 19.Maj.2011

Beograd -- Žoze Manuel Barozo potvrdio na susretu sa Borisom Tadićem da se priznavanje nezavisnosti Kosova ne postavlja kao uslov za evrointegracije Srbije..."Potvrđujem da se kao uslov pred Srbiju ne postavlja ni proces pregovaranja između Beograda i Prištine ni priznavanje nezavisnosti Kosova",...

Nastavak na B92...

Barozo: Sve je u rukama Srbije

Izvor: VOA, 20.Maj.2011, 00:10

Predsednik Evrposke komisije Žoze Manuel Barozo je izjavio u Beogradu da priznanje nezavisnosti Kosova nije uslov za članstvo u EU.

Nastavak na VOA...

Tadić i Barozo očekuju da Srbija na vreme ispuni uslove (video)

Izvor: SrbijaNet.rs, 20.Maj.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izrazili su očekivanje da će Srbija na vreme ispuniti sve preduslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU. Tadić je, posle sinoćnog razgovora sa Barozom, izjavio da je

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Barozo: EU podržava evroatlantske integracije Kosova

Izvor: EMportal, 20.Maj.2011

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je izjavio danas u Prištini da evropska budućnost Kosova zavisi od njenih građana i institucija i da će EU nastaviti snažno da podržava Kosovo značajnim finansijskim sredstvima na putu ka EU i NATO.

Nastavak na EMportal...

EU podržava evroatlantske integracije KiM

Izvor: Vesti-online.com, 20.Maj.2011

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je izjavio danas u Prištini da evropska budućnost Kosova i Metohije zavisi od njenih građana i institucija i da će EU nastaviti snažno da podržava Kosovo značajnim finansijskim sredstvima na putu ka EU i NATO..."Budućnost Kosova zavisi u celosti...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.