Izvor: Politika, 18.Dec.2014, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina je otrežnjenje za mnoge svetske države

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je Kina primer koliko je pogrešnih modela u vođenju države Srbija izabrala i koji su je, kako je ocenio, unazadili.

„Neki koji misle da su mnogo veliki želeli bi da minimiziraju značaj Kine u Evropi... Evropa je zainteresovana za saradnju s Kinom i uz staro tradicionalno prijateljstvo sa Srbijom, u prilici ste da govorite o novim prijateljstvima”, rekao je Nikolić u razgovor sa kineskim premijerom Li Kećijangom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji ga je posetio.

Nikolić je kazao da se Srbija „uvek sklanjala od privrede i da je uvek prepustali kapitalu da sam odlučuje, bez planiranja šta joj treba i u kojem periodu”.

Kina je, kako je istakao, „otrežnjenje” za mnoge svetske države.

Premijer Kine je istakao da između Srbije i Kine postoji velika „komplementarnost” i da je EU najveći partner Kine.

„Postoji tradicionalano prijateljstvo Srbije i Kine. Srpska strana je spremna da bude stub između Kine i Evrope. Imamo poverenja u vašu sjajnu budućnost”, rekao je kineski premijer.

On je kazao da će kineska saradnja sa EU uključiti i zemlje istočne i jugoistočne Evrope i da će to biti u korist evropskih integracija.

Kina pokazala mudrost što nije uvela sankcije Kubi

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je Kina pokazala mudrost što nije uvela sankcije Kubi kada su to učinile SAD 1961. godine.

„Kada su SAD uvele sankcije Kubi, samo je Kina ostala uz Kubu, a juče smo saznali da će SAD obnoviti diplomatske odnose sa Kubom”, rekao je Nikolić u razgovoru sa kineskim premijerom Li Kećijangom.

Nikolić je naveo da će SAD i Kuba početi pregovore i da je to sasvim izvesno.

„To je sada sasvim izvesno. To je znak da je Kina desetinama godinama bila pametnija od drugih. To je mudrost koja se nasleđuje civilizacijom”, rekao je Nikolić. 

Li: Cenimo spremnost Srbije da bude stub u saradnji Kine i EU

BEOGRAD – Kineski premijer Li Kećijang rekao je danas da Kina ceni balansiranu strategiju Srbije između istoka i zapada i spremnost srpske strane da bude strateški stub u saradnji između Kine i EU.

Li je tokom susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem rekao da je tradicionalno prijateljstvo između dve zemlje sada na najvišem nivou.

Kako je rekao, Kina smatra da je saradnja sa Evropom, uključujući i saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, u korist evropskih integracija.

„Mislimo da svaka zemlja bila ona na istoku ili zapadu daje svoj doprinos civilizaciiji sveta.Mi ćemo zajedno da pijemo vodu sa Morave i Dunava kao što ste pomenuli. I evropske zemlje, uključujući i Srbiju, su dobrodošle da dođu u Kinu da zajedno pijemo vodu iz reke Jangce”, rekao je Li.

On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da poseti Srbiju i preneo je pozdrave kineskog predsednika Si Đinpinga.

Li je rekao da je Samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope bio veoma uspešan, a da saradnja sa tim zemljama predstavlja deo saradnje sa EU.

Prema njegovim rečima, Kina je i dalje zemlja u razvoju.

„Posle reformi i otvaranja prema svetu mi smo fokusirani na ekonomski razvoj i poboljšanje životnog standarda građana. Pred nama je dug put i saradnja između Kine i Evrope”, rekao je LI, dodavši da je EU najveći trgovinski partner Kine.

Tanjug

objavljeno: 18.12.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: Kina je otrežnjenje za mnoge svetske države

Izvor: Studio B, 18.Dec.2014

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je Kina primer koliko je pogrešnih modela u vođenju države Srbija izabrala i koji su je, kako je ocenio, unazadili. ..Neki koji misle da su mnogo veliki želeli bi da minimiziraju značaj Kine u Evropi.. Evropa je zainteresovana za saradnju s...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.