Karl Erjavec: Rešenje za BiH tražiti po uzoru na dijalog Beograd-Priština

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karl Erjavec: Rešenje za BiH tražiti po uzoru na dijalog Beograd-Priština

Šefovi diplomatija zemalja EU ocenili su danas da bi Brisel trebalo više da se angažuje u rešavanju problema u BiH, a ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec predložio je da se rešenje potraži po uzoru na dijalog Beograda i Prištine.

"Ključ za stabilnost regiona je stabilna Bosna i Hercegovina", izjavio je Erjavec u Briselu pred početak ministarskog sastanka.

Erjavec je naveo da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem EU, mogao da bude model za traganje za rešenjem za situaciju u BiH.

Komentarišući jučerašnju izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je sadašnje stanje u BiH najteže od kraja rata 1995. godine i da bi, ako situacija eskalira, trebalo razmisliti i o trupama EU, Erjavec je rekao da "to nije rešenje".

Ministar spoljnih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak ocenio je da situacija u BiH pokazuje da je strpljenje gradjana na izmaku.

"To je ozbiljan signal pre svega za političke lidere BiH jer oni imaju demokratski mandat da se manje bave svojim igrama, a da više rešavaju socijalna i ekonomska pitanja BiH, a to je signal i za EU da šire sagleda situaciju", rekao je Lajčak.

Slovački ministar je dodao da je "veoma zabrinut" i očekuje da će EU, posle današnjeg sastanka, izdati jasnu poruku Bosni i Hercegovini.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg je ocenio da protesti u Bosni predstavljaju "poziv na budjenje EU i medjunarodnoj zajednici".

"Moramo da usmerimo više napora da pomognemo Bosni na putu ka EU i članstvu u NATO kako bi stagnacija u politici i vladi BiH bila okončana", rekao je on i dodao da će to narednih meseci biti jedno od važnijih pitanja.

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić istakla je, komentarišući proteste u BiH, da je "neobično važno da ti dogadjaji ne poprime nikakav nacionalni predznak".

"Vrlo je važno da svi političari, javni ljudi koji imaju bilo kakvu odgovornost, ne guraju u tom pravcu. Ako postoji nešto što svi gradjani BiH podržavaju onda je to put zemlje ka evropskim integracijama", rekla je Pusićeva.

Upitana da prokomentariše Inckovu izjavu, ona je navela da sada postoje tendencije smirivanja dogadjaja.

"Mislim da je ljudima prilično jasno šta nastaje iz haosa. Iz haosa može nastati samo nešto još gore. Mislim da je ovo trenutak Evrope, važan trenutak da se pokaže inicijativa prema BiH, neki opipljivi i brzi pomak", rekla je Pusić.

Ministri 28 zemalja članica EU počeli su današnji sastanak kratkom razmenom mišljenja o situaciji u BiH, mada to prvobitno nije bilo predvidjeno dnevnim redom.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ocenila je, uoči sastanka, da bi lideri u BiH trebalo da razmotre razloge za zabrinutost gradjana, kao i sveukupnu ekonomsku situaciju, i pokušaju da pronadju rešenje.

"Najvažnija stvar u BiH sada jeste da rukovodstvo razmisli i razmotri realne razloge za zabrinutost ljudi, ne samo u smislu pojedinačnih pitanja, već sveukupne ekonomije... i da pokuša da nadje političko rešenje", rekla je Eštonova.

Podsećajući da "u BiH ima mnogo lidera", Eštonova je ocenila da je vreme da pokažu svoje liderstvo, i poručila da će ih EU u tome podržati.

Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, izjavio je da Evropska komisija u celini, kao i Fileova Kancelarija, veoma pažljivo prate razvoj dogadjaja u BiH.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Dijalog BG-PR ključan za region"

Izvor: B92, 10.Feb.2014

Bratislava/Brisel -- Napredak u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, ključan je podstrek u integracijama zemalja Zapadnog Balkana u EU, ocenio je Miroslav Lajčak...Slovački ministar spoljnih i evropskih poslova, koji se u Briselu sastao sa predstavnikom kosovskih vlasti za spoljne poslove...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.