Kakve odgovore je ponudio Beogradski ekonomski forum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2022, 18:34

Kakve odgovore je ponudio Beogradski ekonomski forum

Srbija se ne boji globalnih kriza, jer ima potencijale da zaštiti svoju ekonomiju i građane, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prilikom otvaranja drugog radnog dana Beogradskog ekonomskog foruma. Kako je istakao politika Srbije, zasnovana na principima međunarodnog prava pokazala se ispravnom, jer je Srbija uspela da sačuva ekonomiju, životni standard građana i svoju poziciju u svetu.

Dačić je ocenio da je kriza u Ukrajini uzrokovala velike poteškoće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u svetu, a Srbija ih rešava bolje od mnogih drugih u Evropi. Sigurnost nam daju, kako je rekao, stabilne finansije, otporne na udare spolja.

"Promišljena i odgovorna fiskalna i ekonomska politika, koja je vođena poslednjih 10 godina omogućila nam je da u proteklom periodu privučemo ubedljivo najviše direktnih stranih investcija, generišemo rast u rudarstvu, prerađivačkoj industriji i u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i mnogim drugim sektorima," izjavio je Dačić.

Vlada koja je otvorena za sugestije i mišljenja stručnjaka ima više šanse da donese dobre odluke, naglasio je Dačić. A prema rečima ministarke rudarstva i energetike, Dubravke Đedović, cilj aktuelne vlade je da energetski sektor učini nezavisnim i to putem diverzifikacije izvora energenata, što, kako je ocenila, neće biti lako s obzirom na činjenicu da Evropa i SAD ulaze u recesiju.

"Projektovanim ekonomskim rastom i usvojenim, odnosno predloženim budžetom koji se nadamo će biti usvojen uskoro u Skupštini uspećemo da izbegnemo u velikoj meri tu recesiju sledeće godine," rekla je Đedović.

Za nas je bitno da napravimo adekvatnu tranziciju ka dekarbonizaciji, ka smanjenju štetnih gasova, ali to je dug proces, to je proces koji iziskuje milijarde evra ulaganja.

Što se ulaganja u energetski sektor tiče, Đedovićeva je navela da će sledeće godine biti završena termoelektrana u Kostolcu, gasni interkonektor sa Bugarskom, kao i Transbalkanski koridor. Navela je i da ruska odluka neće ugroziti snabdevanje naše zemlje naftom, jer će taj energent stizati JANAFOM iz drugih zemalja. Najavila je da će potrošači biti zaštićeni tako što će biti povećan broj energetski ugroženih kupaca.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.