Izvor: RTS, 01.Okt.2020, 20:44

Joksimović: Zapadni Balkan od strateškog značaja za EU

Na videokonferenciji ministara spoljnih poslova i evropskih integracija iz regiona i evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija predstavljen je Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan koji bi trebalo da bude usvojen sledeće sedmice u Evropskoj Komisiji. U radu konferencije učestvovala je i ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.
Predstavljajući nacrt Ekonomsko-investicionog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << plana za Zapadni Balkan koji bi trebalo da bude usvojen sledeće sedmice u EK, a zatim i zajedno sa Izveštajem o napretku predstavljen prilikom posete regionu i Beogradu, komesar Oliver Varhelji je još jednom ukazao na značaj koji EU pridaje Zapadnom Balkanu.

Istakao je da je taj plan pripremljen s namerom da osigura održiv i stabilan razvoj ovog regiona u uslovima snažnog uticaja pandemije kovid 19 na njegov ekonomski i društveni razvoj.
Plan je u okviru nove metodologije pregovora najavljen kao sveobuhvatan podsticajni paket za kredibilniji proces proširenja i pristupanja EU država kandidata i trebalo je da bude objavljen na Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana, koji je održan 6. maja, ali je zbog okolnosti usaglašavanja višegodišnjeg finansijskog okvira EU odložen za jesen.
Ekonomska saradnja i dostupnost tržišta EUPredviđena su ulaganja EU u prioritetne oblasti i projekte koji bi trebalo da doprinesu daljem povezivanju u regionu kao i poboljšanju veza sa Evropskom unijom, čime će se produbiti ekonomska saradnja i dostupnost tržišta EU, podstaći unapređenje poslovne klime i sprečiti odliv mladih iz regiona. 
"Ekonomsko-investicioni plan predstavlja važan i vrlo konkretan dokaz da Zapadni Balkan predstavlja područje od strateškog značaja za Evropsku uniju", ocenila je Jadranka Joksimović.
Istakla je da će EU, opredeljujući značajna sredstva iz budžeta pomoći izgradnju ključne regionalne infrastrukture i razvoj privatnog sektora čime će biti podržana intenzivnija ekonomska saradnja i snažnije integrisanje ovog regiona u evropske i globalne privredne tokove i procese.
Realizacija projekata bi trebalo da doprinese razvoju saobraćajne, energetske, digitalne infrastrukture kojom će se podstaći snažnije povezivanje unutar regiona i šire sa Evropskom unijom.
Osim toga, predviđena su i značajna ulaganja u mala i srednja preduzeća, unapređenje poslovnog ambijenta i tržišne ekonomije čime se stvaraju pretpostavke za intenzivniji rast i razvoj privatnog sektora i njegovu konkurentnost.
Dodatno, predviđena je podrška oblastima koje doprinose društvenom razvoju poput obrazovanja, zapošljavanja i zdravlja sa posebnim fokusom na potrebe mladih.
Planirana su značajna ulaganja u razvoj infrastrukture u oblasti životne sredine poput sistema za vodosnabdevanje, prečišćavanje otpadnih voda, upravljanje čvrstim otpadom, smanjenje emisije štetnih gasova u skladu sa ciljevima Zelene Agende EU čime će se osigurati kvalitetnije životno okruženje građana Srbije i regiona.
"Realizacija ovog plana će se finansirati kombinacijom bespovratnih sredstva Evropske unije i povoljnim zajmovima međunarodnih finansijskih institucija (EIB, EBRD itd). Očekuje se da će kombinovanjem ovih sredstava naročito kroz pružanje garancija podstaći učešće komercijalnog i privatnog sektora u finansiranju određenih projekata što bi značajno povećalo ukupne investicije u regionu", navodi se u saopštenju. 
Joksimović je izrazila posebnu zahvalnost evropskom komesaru Varheljiju na kontinuiranoj podršci koju EU pruža Srbiji i regionu u sprovođenju ključnih reformi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Joksimović: Zapadni Balkan predstavlja područje od strateškog značaja za Uniju

Izvor: Danas, 01.Okt.2020

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović ocenila je večeras da ekonomsko-investicioni plan Evropske unije (EU) za region predstavlja važan i vrlo konkretan dokaz da Zapadni Balkan predstavlja područje od strateškog značaja za Uniju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.