JUGOSLAVIJA SE NIJE RASPALA ZBOG NATO Stoltenberg zagrmeo: Nikada nismo prisiljavali nikoga na ulazak

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jan.2022, 20:58

"JUGOSLAVIJA SE NIJE RASPALA ZBOG NATO" Stoltenberg zagrmeo: Nikada nismo prisiljavali nikoga na ulazak

Stoltenberg je dodao i da je "NATO je odbrambena organizacija".

Raspad Jugoslavije očigledno je bio tema tokom napetih bezbednosnih razgovora između predstavnika Rusije i NATO koji su trajali 4 sata, jer se ovim povodom oglasio i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

- Jugoslavija nije raspala zbog NATO - rekao je on i dodao:
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Bilo je nekoliko unutrašnjih razloga za to. NATO je došao kasnije da zaustavi rat u Bosni i Hercegovini. NATO nije menjao granice na Balkanu. Granice su se menjale zbog unutrašnjih razloga. NATO je bio tu da zaštiti ljude i to su na ovom sastanku potvrdile i države koje su činile bivšu Jugoslaviju, a koje su danas članice NATO - kazao je Stoltenberg, preneo je klix.ba.

#Russia also brought back the Yugoslavia argument as to which #NATO contributed to its breakup (former members apparently refuted this in the meeting) as well as overstepped its mandate in #Libya, which @stoltenberg adds was under #UN mandate.

— Alexandra Brzozowski (@alex_owski) January 12, 2022

- Nikada nismo prisiljavali nikoga na ulazak. Širenje NATO nikada nije bilo agresivno. Države članice bivšeg Varšavskog pakta odlučile su da se pridruže NATO jer su istakle da im to pruža sigurnost - naveo je on.

Tenzije između Rusije i zapadnih saveznika traju tokom poslednjih meseci pošto je Rusija na granici sa Ukrajinom rasporedila trupe, koje broje oko 100.000 vojnika.

Apparently Russian diplos brought up the break-up of Yugoslavia at today's talks - and Stoltenberg is now having to argue with a NYT correspondent about Nato's actions in Kosovo two decades ago.

Talk about living in the past.

— Nataliya Vasilyeva (@Nat_Vasilyeva) January 12, 2022

Rusija optužuje Zapad da nije uvažio hitnost njenih zahteva i ukazuje da nije spremna da dozvoli da pregovori traju neodređeno vreme.

Ruska strana nezadovolljna je zbog povećanja broja članica NATO na 30, u poređenju sa periodom Hladnog rata kada ih je bilo 16 – i pridruživanja velikog broja država nekadašnjih članica Istočnog bloka, koji je predvodio bivši SSSR.

Pre delegacija NATO-a i Rusije u ponedeljak su se sastali predstavnici Sjedinjenih Država i Rusije. Dve strane nisu približile stavove nakon razgovora u Ženevi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.