Izvor: Piplmetar.rs, 29.Okt.2023, 09:31

Izrael spreman za kopnenu ofanzivu: Internet i telefoni proradili u Gazi

Rat u Izraelu ušao je u 23. dan, a intenziviraju se borbe u Pojasu Gaze.

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock/Tanjug/AP


Činjenice: Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se sinoć medijima po prvi put nakon izbajanja rata 7. oktobra Izraelska vojska izvršila snažne napade na severni deo Pojasa Gaze, i ostala na terenu Izrael tvrdi da će učiniti sve da uništi Hamas i oslobodi zarobljenike Diplomatski predstavnici Izraela povučeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << iz Ankare Benjamin Netanjahu sinoć je na konferenciji za štampu saopštio da Izrael ima dva ključna cilja, a to su uništenje Hamasa i oslobođenje zarobljenika u Gazi. Izraelske odbrambene snage (IDF) navele su da u Gazi trenutno deluju najbolji vojnici, a objavljena je i serija snimaka koji prikazuju snage koje deluju unutar ove teritorije.
Šta je Hamas? S druge strane, Hamas je naveo da je IDF juče izvršila kopneni prodor u severni deo Pojasa Gaze, kao i da su jučerašnji izraelski napadi „pokušaj da se stvori slika pobede“.
Šta je pojas Gaze? Lokalno stanovništvo, prema izveštaju CNN, reklo je da je reč o najintenzivnijim vazdušnim napadima na Gazu od početka sukoba 7. oktobra. Usled tih udara Gaza je ostala bez telefonskih, internet i drugih komunikacija.
Iz časa u čas: 07:53 Proradili internet i telefonske veze u Gazi Telefonska i internet konekcija je navodno obnovljena za mnoge ljude u Gazi.
07:50 „Rat sa Hamasom zahteva kopnenu ofanzivu“ Šef izraelske vojske rekao je da danas označava novu etapu u ratu zemlje protiv Hamasa i da zahteva kopnenu ofanzivu.
„Ovo je rat u više faza. Danas prelazimo na sledeći”, rekao je general-potpukovnik Herci Halevi, načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga, u video snimku koji je objavio IDF.
On je rekao da izraelske snage trenutno deluju na terenu u Pojasu Gaze.
„Ove aktivnosti su podržane preciznom i jakom vatrom, a sve u službi ciljeva rata: demontaže Hamasa, obezbeđenja naših granica i vrhunskih napora da se taoci vrate kućama“, naveo je on.
07:09 Netanjahu se sastao sa porodicama talaca Premijer Benjamin Natanijahu sastao se juče sa predstavnicima porodica talaca i rekao da će Izrael iskoristiti sve mogućnost da vrati taoce koje drži Hamas u Pojasu Gaze.
Netanijahu je naglasio da je oslobađanje talaca glavni cilj rata.
„Ključan je nivo pritiska. Što je veći pritisak, veće su šanse (za oslobađanje talaca)“, rekao je Netanijahu tokom sastanka sa predstavnicima porodica talaca.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Telefonske i internet veze se obnavljaju u Gazi, Izrael pojačava ofanzivu

Izvor: Danas, 29.Okt.2023

Telefonske i internet veze se postepeno obnavljaju u pojasu Gaze, izvestilo je nekoliko palestinskih medija rano u nedelju, dok je izraelska vojska intenzivirala ofanzivu uprkos pozivima na deeskalaciju i pozvala palestinske civile da idu na jug gde će navodno biti vode, hrane i lekova.

Nastavak na Danas...

5 scenarija za budućnost Gaze posle rata

Izvor: Deutsche Welle, 29.Okt.2023

Ako izraelska vojska postigne svoj cilj i uništi Hamas u pojasu Gaze, to područje bi ostalo bez vlasti. Ko bi mogao da preuzme kontrolu kada se završe borbe? DW je o tome razgovaro s dvojicom stručnjaka.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.