Izbori u Avganistanu, talibani sekli prste!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2009, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Avganistanu, talibani sekli prste!

KABUL - Talibani su ispunili pretnju izrečenu tokom predsedničkih i lokalnih izbora u Avganistanu i odsekli po jedan prst najmanje dvema ženama u pokrajini Kandahar, saopštili su danas posmatrači izbora.

Posle glasanja, avganistanskim građanima je mastilom obeležen kažiprst, kako ne bi mogli da glasaju više puta, na osnovu čega su talibani prepoznavali one koji su izašli na izbore i odsekli prste najmanje dvema ženama, rekao je Nader Naderi iz fondacije Slobodni i fer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izbori.

Talibani su ranije pretili da će na različite načine ometati izbore, što je neke Avganistance sprečilo da glasaju, posebno u južnim pokrajinama gde se nalaze glavna uporišta ekstremnih islamista, preneo je Si-En-En (CNN).

Uprkos tome, avganistanske vlasti ocenile su da je izlaznost na izbore bila dobra, a tok glasanja uspešan.

Ipak, u više napada talibana tokom izbornog dana, 20. avgusta, poginulo je 26 ljudi, dok je više desetina povređeno.

Predsedništvo Evropske unije je u ime evropskog bloka izdalo saopštenje u kojem čestita Avganistanu na održavanju drugih predsedničkih i pokrajinskih izbora u skladu sa demokratskim ustavom iz 2004. godine.

Preliminarni rezultati izbora biće objavljivani u više navrata do 5. septembra, saopštila je Nezavisna izborna komisija u Avganistanu.

Zekerija Barakzi, zamenik direktora izborne komisije, rekao je da su do sada glasovi prebrojani u 30 od 34 avganistanske pokrajine, ali i da će do 5. septembra Komisija primati eventualne žalbe.

Svaki od dvojice glavnih kandidata za sefa države, sadašnji predsednik Hamid Karzai i njegov rival Abdulah Abdulah, već su, svako sa svoje strane, proglasili pobedu, uz tvrdnju da nema potrebe za održavanjem drugog kruga.

Specijalni američki izaslanik za Avganistan i Pakistan Ričard Holbruk, koji je obišao biračka mesta u Kabulu, upozorio je kandidate da pobedu ne proglašavaju pre vremena, istakavši da je siguran da će rezultati glasanja biti osporavani, kao i da će se čuti optužbe za prevaru.

Posmatrači: Ozbiljne neregularnosti u izbornom procesu

Posmatrači predsedničkih izbora u Avganistanu saopštili su da su tokom glasanja, u četvrtak, primećene ozbiljne neregularnosti u izbornom procesu, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

U preliminarnom izveštaju Fondacije za sprovođenje slobodnih i fer izbora je navedeno da je tokom glasanja primećeno "punjenje" glasačkih kutija.

Prema navodima fondacije, zabeleženi su i slučajevi višestrukog glasanja i uznemiravanja birača, što, kako se kaže, nisu činili samo talibanski pobunjenici.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Talibani odsekli prste glasačicama

Izvor: Mondo, 22.Avg.2009

Talibani su ispunili predizbornu pretnju u Avganistanu i odsekli po jedan prst najmanje dvema ženama u pokrajini Kandahar jer su glasale.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.