Italija i Španija traže zajedničko otvaranje granica u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2020, 11:59

Italija i Španija traže zajedničko otvaranje granica u EU

Premijeri Italije i Španije, dveju članica Evropske Unije koje su bile najviše pogođene pandemijom Covida19, uputili su zajedničko pismo- poruku predsednici Evropske Komisije Ursuli von der Lejen, sa zahtevom da zemlje članice EU, zajednički i koordinisano otvore međusobne granice, pise italijanska novinska agencija Ansa.

"Ne tražimo nikakvo popuštanje, sve treba da je bazirano na činjenicama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali je potrebno odagnati ideju da još uvek postoje 'zaražene' zemlje i pokazati kako je sada moguće sigurno putovati i u Italiju i u Španiju", pišu dva premijera.

U pismu ističu da se otvaranje unutrašnjih granica mora se sprovodi koordinisanoi nediskriminatorski na temelju jasnih, zajedničkih i transparentnih epidemioloških kriterija.

Komesar za unutrašnje poslove EU Jalva Džonson izjavila je nakon onlajn sastanka sa svojim kolegama zemalja članica da ce granice unutar EU biti "sasvim otvorene do kraja juna, da ce mnoge zemlje otvoriti svoje granice već 15. juna, ali neke zemlje kažu da jos nisu spremne", prenosi Ansa.

Italijanski ministar inostranih poslova Luidzi Di Majo u Nemačkoj prvoj poseti nakon pandemije, dobio je uverenje da ce vlada u Berlinu otvoriti svoje granice prema Italiji, Švajcarska je takođe potvrdila da ce granice otvoriti za 10 dana.

"Bitka za otvaranje granica" je vazna jer svaka zemlja pokušava da od turizma nadoknadi deo privrednih gubitaka nastalih krizom pandemije koronavirusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italija i Španija traže zajedničko otvaranje granica u EU

Izvor: B92, 06.Jun.2020

Premijeri Italije i Spanije uputili su zajednicko pismo - poruku predsednici Evropske Komisije Ursuli von der Lejen...Poslato je pismo sa zahtevom da zemlje clanice EU, zajednicki i koordinisano otvore međusobne granice, pise italijanska novinska agencija Ansa...“Ne trazimo nikakvo popustanje, sve...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.