Integrisanje rodne ravnopravnosti doprinosi regionalnoj bezbednosti

Izvor: Southeast European Times, 13.Nov.2012, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Integrisanje rodne ravnopravnosti doprinosi regionalnoj bezbednosti

Predstavnici četiri zemlje regiona uspostavili su programe rodne ravnopravnosti i sarađuju na vojnom polju u okviru specijalnog projekta.

13/11/2012

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 13.11.2012.

Ministri odbrane Crne Gore, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) fokusiraju se na unapređivanje učešća žena u vojsci preko jedinstvenog projekta ostvarivanja veće jednakosti polova.

Plan integrisanja rodne ravnopravnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << koji je deo projekta bezbednosne reforme, razvile su vojske te četiri zemlje na osnovu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN, što je fundamentalni dokument koji definiše i promoviše puno učešće žena u vojno-bezbednosnom sektoru.

„Aktivnosti su vezane za programe rodne osetljivosti putem instruktorske obuke; podršku u preradi nastavnog programa kako bi uključivao jednakost polova i bezbednost; uspostavljanje mreže regionalnih instruktora radi konsolidacije postojećih projekata i stvaranje sinergija u regionu“, rekla je za SETimesdirektorka Instituta za strateška istraživanja Ministarstva odbrane Srbije Jovanka Šaranović.

Predstavnici ministarstva odbrane četiri zemlje sastali su se prošlog meseca u Skoplju, u Makedoniji.

Učesnici su zaključili da su zajedničko planiranje, razmena informacija i konsultovanje o zajedničkim pitanjima najviše doprineli unapređivanju saradnje između vojski, uz promovisanje jednakosti polova, rekla je Šaranovićeva.

„Veća zastupljenost žena u donošenju odluka i zajedničko traženje odgovora za regionalne izazove unapređuju bezbednost na zapadnom Balkanu. Time se takođe unapređuje poštovanje ljudskih prava žena i uspostavljanje mehanizama protiv diskriminacije“, rekao je za SETimescrnogorski ministar odbrane Rajko Novićević.

Broj žena u regionalnim vojskama je relativno mali, ali se konstantno povećava.

U Makedoniji žene čine 13 odsto oružanih snaga, u BiH 5 odsto, a u Srbiji i Albaniji je taj broj zanemarljiv i iznosi manje od jednog procenta.

„U ministarstvu odbrane BiH, kao i u oružanim snagama, postoji konstantan trend povećanja učešća žena. Do 2010. godine 40 odsto od ukupnog broja zaposlenih u ministarstvu bile su žene“, rekao je za SETimesministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

Crna Gora uključuje obuku i upućivanje žena u mirovne misije i vojno-diplomatske misije; zapošljavanje žena kao javnih službenika i kao profesionalnog vojnog i civilnog osoblja; i obuku kadeta na vojnim akademijama.

Slično tome, Srbija je intenzivirala proces podsticanja i prijema žena u vojsku i na vojnu akademiju u zemlji. Akademija postoji već 162 godine, ali je počela da prima žene pre samo pet godina.

Da bi inicijativa bila efektivnija, Srbija je napravila nacionalni akcioni plan za implementaciju Rezolucije 1325.

U Makedoniji reforme jednakosti polova koordinišu službe za jednake mogućnosti i nediskriminaciju u ministarstvu socijalne politike i rada, a postižu napredak u mnogim društvenim sektorima, kao što je policija, uključujući i vojsku.

„Povećanje njihovog profila i premeštanje njihovih kancelarija iz ministarstva u vladin generalni sekretarijat pružiće novi zamah i osigurati efektivnu implementaciju akcionog plana Makedonije za ostvarivanje ciljeva u sklopu Rezolucije 1325“, rekla je analitičarka iz Centra za istraživanja i politiku u Skoplju Marija Risteska u izjavi za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.