INCKO NAJAVIO SPREČAVANJE REFERENDUMA U RS

Izvor: Kurir, 29.Apr.2011, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INCKO NAJAVIO SPREČAVANJE REFERENDUMA U RS

BRISEL - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je danas da će preduzeti korake da spreči bosanske Srbe da održe referendum o legalnosti suda BiH.

"Postoje dve mogućnosti - ili će Republika Srpska ukinuti glasanje ili će to učiniti međunarodna zajednica", rekao je Incko za britansku agenciju.

Incko je u telefonskom intervjuu Rojtersu ocenio i da je odluka vlada zemalja EU, doneta u martu, da "separatistima u Bosni" zapreti sankcijama kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << što su zamrzavanje imovine i zabrana putovanja, bila korak u dobrom pravcu.

"Mogao bi da dođe trenutak kada će (uvođenje sankcija) biti neophodno", upozorio je Incko.

On je naglasio da Evropska unija mora više da se angažuje u Bosni i Hercegovini, kako bi toj etnički podeljenoj zemlji pomogla da prevaziđe sve dublju političku krizu.

"To je veoma važno za Bosnu. Ta zemlja je na mnoge načine podeljena, ali u njoj postoji jednoglasni sporazum da EU predstavlja budućnost", rekao je Incko, naglasivši da, na prvom mestu, misli da EU treba više da se usredsredi na BiH.

Incko smatra da bi veće angažovanje Unije pomoglo političarima da se slože o planu reformi, potrebnih da bi se zemlja našla na putu ulaska u Evropsku uniju.

"Nalazimo se u zaista ozbiljnoj političkoj krizi, možda, najozbiljnijoj od potpisivanja Dejtonskog sporazuma", naglasio je Incko.

Incko je istakao da će nedavne posete visokih zvaničnika EU Sarajevu pomoći prenošenju proevropske poruke i dodao da bi BiH tokom ove godine trebalo podnese zahtev za članstvo u Uniji.

On je dodao da bi to moglo da se dogodi jedino uz odobrenje iz Brisela, iako, teorijski, svaka zemlja ima pravo da podnese zahtev za članstvo u EU.

Na pitanje da li će Brisel pomoći Sarajevu da se približi članstvu, Incko je odgovorio: "Apsolutno" i dodao da će time biti započet veliki proces transformacije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.