I DSS o Rotu: Vlada nema hrabrosti...

Izvor: B92, 14.Sep.2016, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I DSS o Rotu: Vlada nema hrabrosti...

DSS je optužila Vladu da nema hrabrosti da građanima Srbije kaže koje uslove Srbija mora da ispuni i koju cenu mora da plati da bi se približila ulasku u EU.

Povodom izjave državnog sekretara za Evropu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Mihaela Rota, DSS je navela da je odavno i dobro poznato da su interesi Nemačke i Srbije nepomirljivo suprotstavljeni.

Po oceni te stranke, dobri i prijateljski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosi koje premijer Aleksandar Vučić s ponosom ističe, podrazumevaju da se Srbija odrekne svojih (interesa) u korist Nemačkih.

Kako se dodaje, Rot nije izneo bilo kakve posebne uslove Nemačke, već je podsetio na pisana pravila EU u poglavlju 31 pregovora sa EU koja nedvosmisleno govore o obavezi usklađivanja spoljne i bezbednosne politike Srbije sa politikom EU, a preciznije - sa politikom SAD i EU.

"Srbija je dužna da sopstvene nacionalne interese 'uskladi', dakle podredi interesima SAD i Brisela u pitanjima odnosa i članstva u NATO, prihvatanja nezavisnosti NATO-mafijaške Republike Kosova i odnosa prema Rusiji. Istinu koju je Rot samo ponovio, kukavička srpska Vlada ne sme da izrekne, opravdano se plašeći odgovora građana Srbije", navodi se u saopštenju DSS.

Ta stranka je ponovila poziv Vučiću da predloži skupštini raspisivanje referenduma o daljim evrointegracijama Srbije, koji bi se održao u demokratskim i fer uslovima, posle otvorene javne debate o koristima i šteti pristupanja Srbije, kako se navodi, "poluraspadnutoj EU".

Državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot ranije je izjavio da Nemačka podržava Srbiju ako je odlučna u nameri da bude deo EU, a ne Rusije i dodao da Unija ima svoju spoljnu i bezbednosnu politiku i da očekuje od Srbije da postepeno uskladi svoju poziciju sa tom politikom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.